Konijn met bruin bier

 

Dit is een heerlijk recept voor de wintermaanden. Een lekker stoofpotje dat al pruttelend het huis vult met heerlijke geuren. Dit Vlaams recept is geschikt voor mensen met een nikkelallergie, maar zal ook bij anderen in de smaak vallen. Konijn is licht verteerbaar en een magere vleessoort (per 100 gram bevat het tussen de 8 en 12 gram vet).

Stoofpot van konijn geserveerd met gekookte aardappelen en witlofsalade

Benodigdheden

  • 1 konijn in stukken of 4 konijnenbouten
  • 1 flesje bruin bier (van 7,5dl), bijvoorbeeld Westmalle
  • 1 middelgrote ui
  • 200 gr knolvenkel
  • 200 gr champignons
  • 4 el bloem
  • 2 el boter
  • 2 el olijfolie
  • 5 dl water
  • ½ dl balsamico azijn
  • 1 teen knoflook
  • paar takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 tl mosterd
  • ½  tl kaneel
  • 1 tl nootmuskaat
  • ½ tl kruidnagel
  • peper en zout

Bereidingswijze

1. Zet een stoofpan (bij voorkeur gietijzer) op het vuur en smelt de boter. Voeg de olijfolie toe.

2. Kruid het konijn met peper en zout en bestrooi met de bloem. Bak de stukken konijn 5 minuten aan elke kant.

3. Snij de ui en champignons grof en bak ze even mee aan in de pan. Snij de knoflook fijn en bak ook even mee.

4. Blus de pan met het bier en roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met de kruiden, specerijen, en mosterd.

5. Giet er water bij tot het konijn helemaal onderstaat. Voeg de balsamicoazijn toe.

6. Snij knolselderij in kleine blokjes en schud in de pan.

6. Roer door en laat 2 tot 2,5 uur sudderen, met het deksel half op de pan. Roer regelmatig door en voeg wat extra zout en peper toe, indien nodig.

 

Nikkelnoot

Bier heeft een redelijk hoog nikkelgehalte en dient met mate te worden genuttigd. Dit recept bevat slechts één flesje bier, verdeeld over 4 porties. Hierdoor is het geschikt voor nikkelisten. Let er wel op dat je dan bij het eten van dit gerecht niet teveel nikkel toevoegt door bijvoorbeeld een paar glazen bier te drinken, maar beperk het tot één glas bier (wanneer je dit verdraagt uiteraard).

Tijm is een handige plant om in je tuin te hebben. Het is een winterharde plant waar je bijna geen omkijken naar hebt. Je kunt het in de volle grond zetten, maar ook in een pot doet hij het goed. Je kunt elk seizoen de tijm gebruiken, ook in de winter kun je probleemloos takjes eraf knippen. Knip telkens een paar takjes af om te gebruiken in gerechten, of knip wat kleinere takjes af om een “thee” te maken (goed wanneer je verkouden bent of keelpijn hebt). Je kunt de plantjes bij een tuincentrum vinden. Let er wel op dat je een variant koopt die eetbaar is.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.