Kersentaart

Kersentaart met verse kersen

Deze prachtige kersentaart doet me altijd denken aan zomer. Het is een echte seizoenstaart, gemaakt van verse zomervruchten. Simpel om te maken en vol van smaak. De vers geplukte kersen blijven lekker stevig tijdens het bakken, waardoor je nog een beetje een bite hebt in de taart. De volle smaak van de taartkorst, de zoete kersen en het frisse van citroen geven een perfecte balans. Deze taart bevat bovendien veel minder suiker dan de gemiddelde taart of vlaai.  Kortom, deze taart mag niet ontbreken op jouw tafel deze zomer.

De taart wordt nog lekkerder met zelfgeplukte kersen.

Ingrediënten

Voor de taartbodem:

  • 300 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 75 gram suiker
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 1 ei
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 750 gram verse kersen
  • 50 gram suiker
  • sap van ½ citroen
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel

Bereidingswijze

  1. Kneed alle ingrediënten voor de taartbodem een paar minuten met een kneedhaak in de keukenmachine. Haal het deeg uit de mengkom en leg op een met bloem bestuifd werkoppervlak. Kneed met je handen het deeg tot een stevige, gladde bal. Wanneer je geen keukenmachine hebt, leg de bloem, de suiker en het zout op een schoon werkoppervlak. Maak een kuiltje in het midden en leg hierin het ei, de boter en citroenrasp. Werk met je vingers vanuit het midden en meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een stevige, gladde bal.
  2. Leg de deegbal in een glazen schaal en dek af met een bord (zo heb je geen plastic folie nodig). Leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Was de kersen, dep ze droog met een keukendoek. Ontpit de kersen en leg ze in een glazen kom.
  5. Voeg suiker, citroensap en aardappelzetmeel toe en meng goed door elkaar. 50 Gram suiker is voldoende wanneer je zoete kersen gebruikt. Zijn je kersen een tikje zuur, voeg dat iets meer suiker toe.
  6. Beboter een bakvorm (25 cm) en verdeel wat bloem over de binnenkant van de vorm, zodat het geheel is bedekt met bloem.
  7. Neem het deeg uit de koelkast wanneer het koel en stevig aanvoelt. Bestrooi een werkoppervlak met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de bakvorm.
  8. Rol de deeglap op de deegroller en rol weer uit over de bakvorm. Duw met je vingertoppen het deeg goed aan in de vorm. Beweeg de deegroller over de vorm, zodat het overtollige deeg era f gaat. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg.
  9. Leg een vel bakpapier over het deeg, en vul de vorm met een bakknikkers (je kunt bijvoorbeeld gedroogde kikkererwten of andere bonen gebruiken). Bak 10 minuten in de oven.
  10. Haal de bakvorm uit de oven. Haal de bakknikkers enhet bakpapier eruit. Neem de schaal met kersen en giet eventueel vocht weg. Schep de kersen in de vorm en verdeel over de bodem.
  11. Rol met een deegroller het overgebleven deeg uit tot een lange smalle lap. Snij met een scherp mes lange repen van het deeg en leg deze in een vlechtwerk over de taart. Beweeg met een deegroller over de bakvorm om het overtollige deeg er af te halen.
  12. Bak de taart 30-35 minuten in de oven.
  13. Haal de taart uit de vorm door een bord omgekeerd bovenop de taartvorm te houden en om te draaien. Leg meteen een taartrooster op de taart, keer de taart om en laat de taart afkoelen op het rooster.

 

Nikkelnoot:

Vaak worden taarten en vlaaien gemaakt met een kant-en klare vulling die voor nikkilisten niet geschikt is. Ook jam is geen optie, omdat deze ook gelatine bevat. De vulling van deze taart is gemaakt van verse vruchten. Gebruik geen diepvrieskersen, deze bevatten veel vocht en zorgen voor een soppige taartbodem. Uiteraard kun je uitgebreid experimenteren met andere vruchten, zolang het maar verse vruchten zijn en uiteraard nikkelarm.

Kant- en klare vlaaien en taarten bevatten vrijwel altijd gist en zijn alleen daarom al niet geschikt voor mensen met een nikkelallergie. Ook veel recepten voor zelfgemaakte taarten bevatten gist. Deze taart is echter helemaal vrij van gist, is makkelijk te maken en zeer smakelijk. Wanneer je een stukje taart over heb, bewaar het in de vriezer voor een andere keer. Zo heb je altijd een heerljk stukje taart bij de hand, wanneer je naar een feestje gaat en je wilt iets lekkers meenemen voor jezelf.

Gebruik voor deze taart een taartvorm van glas of keramiek, beiden zijn vrij van nikkel. Wanneer je de bodem en randen goed insmeert met boter en vervolgens bloem goed verdeelt over de bodem en de randen, kun je de taart zonder problemen uit de taartvorm krijgen.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.