Goulashsoep

 

Goulash is een Hongaarse soep die ook erg populair is buiten Hongarije. Er zijn vele varianten en kan worden gemaakt van runds-, varkens- of schapenvlees en zelfs vis. Dit recept is een soep gemaakt met rundsvlees, en verse paprika’s. Natuurlijk mag de zoete paprikapoeder niet ontbreken.

Deze heerlijke, dikke soep is een maaltijd op zich. Serveer er wat stevig brood bij om het compleet te maken. Het is een soep die wel wat tijd kost om te maken. Wanneer je in het weekend aan de slag gaat, maak dan meteen een dubbele hoeveelheid. Zo vult je huis zich met overheerijke geuren uit een pruttelende, grote pan soep. Giet de extra soep in glazen schaaltjes in kant-en-klare porties en bewaar deze in de diepvries voor de dagen dat je weinig tijd hebt om te koken.

Een grote pan vol overheerlijke, pruttelende soep

Ingrediënten voor 4 – 6 personen

  • 1 schenkel (runds)
  • 2 rode paprika
  • 1 middelgrote ui
  • 1 aardappel
  • halve knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 stengels bleekselderij
  • 800 ml water
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl oregano
  • 1 el bloem
  • paar takjes tijm (vers)
  • 1 blaadje laurier
  • olijfolie
  • zout en (chili)peper

Bereidingswijze

  1. Snij de ui in grove stukken en fruit aan in de pan met wat olijfolie.
  2. Bestrooi de schenkel met bloem. Leg de schenkel bij de de ui in de pan, voeg paprikapoeder toe. Bak aan beide kanten een paar minuten totdat het begint te bruinen.
  3. Voeg het water toe. Snij peen, 1 paprika en knolselderij in grove stukken en leg in de pan. Voeg bleekselderij (door de helft gesneden), laurier, tijm, kurkuma en knoflook toe en laat zachtjes stoven gedurende ongeveer 1,5 uur.
  4. Haal het vlees, de laurier, bleekselderij en de (lege) takjes tijm eruit. Giet de soep in een grote glazen kom en pureer met een staafmixer tot een gladde substantie. Giet terug in de pan. Wanneer de soep bijna de juiste dikte heeft, proef en voeg eventueel zout en peper toe. Wanneer het nog te dun is, laat het dan zonder deksel op de pan inkoken tot de juiste dikte (het moet een dikke soep worden).
  5. Haal het vlees van de schenkel en snij in kleine stukjes. Schep de stukjes vlees terug in de pan.
  6. Voeg de andere paprika en de aardappel (beide in blokjes gesneden) toe aan de pan en laat nog eens 20 minuten zacht koken.
  7. Serveer

 

Allergienoot

Het gerecht is geschikt voor nikkelallergie, notenallergie, soja-allergie, lactoseallergie,

Wanneer je het gerecht glutenvrij wilt maken, vervang dan de bloem door aardappelzetmeel. Het is dan nog steeds nikkelarm.

Knolselderij is een wintergroenten die je erg makkelijk kunt gebruiken in soepen. Met 5 µg per 100 gram hoort het tot de nikkelarme groenten.

Soep pureren kan door de staafmixer in de pan te zetten en de inhoud te pureren. Dit kan echter niet als je pannen gebruikt die van emaille of glas zijn. De roterende scherpe mesjes van de staafmixer kunnen de binnenkant van de pan beschadigen en dan is de pan niet meer bruikbaar. Om dit te voorkomen giet je de soep in een grote kom (nikkelvrij, bijvoorbeeld glas) en zet daar de staafmixer in. Je kunt ook de soep in een hittebestendige blender gieten en dan pureren. Iets meer werk, maar gegarandeerd pannen die geen nikkel lekken.

Omdat de ui en en het vlees moeten worden aangebraden in de pan, is het belangrijk op te letten wanneer je emaille of glazen pannen gebruikt. Deze pannen mogen namelijk niet “droogkoken”. Zorg ervoor dat de bodem van de pan volledig is bedekt en voeg eventueel wat extra olie toe om de bodem bedekt te houden. Anders kun je ook het vlees voorschroeien in een stalen of gietijzeren pan en daarna in de grote, glazen of emaille soeppan doen. Vergeet niet om alle restjes uit de aanschroeipan in de soeppan te doen, hier zit namelijk een heleboel smaak in!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.