Bifteki

 

Griekse gehaktspiesjes, bifteki, zijn ideaal voor een zomerse barbecue. Je kunt ze in balletjes aan een spiesje rijgen of een langwerpige spies maken. De spiesen worden gegrild, waardoor geen extra vet nodig is om te bakken. Wanneer het te koud is voor een barbecue, dan zijn deze lekkernijen makkelijk te maken in de oven of een grillpan.

Serveer deze spiesjes of balletjes als lichte maaltijd met gekookte rijst of warme pitabroodjes en maak het compleet met een frisse salade. Maak de maaltijd compleet met tzatziki.

Bifteki wordt in Griekenland meestal bereidt met lamsgehakt. Je kunt dit ook vervangen door rundergehakt.

Benodigdheden

  • 500 gram lamsgehakt
  • 1 kleine sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 2 flinke eetlepels broodkruim
  • 1 tak verse munt
  • paar takjes verse platte peterselie
  • half ei (losgeklopt)
  • zout en peper

 

Bereidingswijze

  1. Snij sjalot, knoflook, munt en peterselie fijn.
  2. Voeg gehakt, ei, broodkruim, ei, zout en peper toe en meng alles goed door elkaar.
  3. Maak gehaktballetjes of vorm met je handen een lange spies op bamboestokjes.
  4. Bak de spiesen op de barbecue gaar, of 25 minuten in de oven op 180 graden.
  5. Serveren maar!

 

Allergienoot

Dit recept is nikkelarm, lactosevrij, melkvrij, notenvrij, soja-vrij. Om het glutenvrij te maken, vervang de broodkruim door een glutenvrije variant.

Een sjalot bevat minder nikkel dan een gewone ui.

Maak broodkruim zelf door oud brood fijn te malen tot broodkruim. Zo weet je zeker dat de broodkruim die je gebruikt geschikt is voor jouw dieet. Kant-en-klaar broodkruim is niet geschikt voor nikkelisten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.