Pompoenballetjes

 

Pompoen is een mooie herfstgroente, waar je alle kanten mee op kunt. Met pompoen kun je heerlijke goudbruine balletjes maken die aan de binnenkant een prachtige oranje kleur hebben. Heerlijk als bijgerecht voor de avondmaaltijd, maar ook als borrelhapje of voorgerechtje. Met deze kleurige balletjes heb je een mooi vegetarisch alternatief voor bitterballen. Deze balletjes worden gegaard in de oven, maar kunnen ook in de frituur.

Goudbruine balletjes met een kleurrijke, oranje binnenkant.

Benodigdheden

  • 400 gram pompoen (geschild)
  • 120 gram broodkruim
  • 40 gram pecorino of parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • verse salie (paar blaadjes)
  • nootmuskaat
  • zout en (chili)peper
  • olijfolie

Om te paneren

  • 1 ei
  • broodkruim

Bereidingswijze

  1. Schil een pompoen en haal de pitjes en draden er uit. Snij in grove stukken en gril in ongeveer 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat afkoelen.
  2. Snij de salie fijn. Rasp de pecorino fijn.
  3. Meng pompoen, salie, pecorino, ei, broodkruim, (chili)peper, zout en nootmuskaat in een keukenmachine tot een gladde massa, of laat het een rustiekere massa met stukjes pompoen.
  4. Laat de pompoen afkoelen in de koelkast (minimaal 20 minuten) zodat het wat steviger wordt. Dit maakt het makkelijker om balletjes te maken.
  5. Haal de pompoen uit de koelkast en vorm met je handen balletjes. Schep de balletjes door het losgeklopt ei en vervolgens door de broodkruim.
  6. Besprenkel met olijfolie en verdeel de olie goed rondom over de balletjes. Bak in de oven in 25 minuten op 180 graden tot ze rondom goudbruin zijn. Schep regelmatig om.
  7. Klaar om te serveren.

 

Kijk hier voor meer borrelhapjes

Allergienoot

Om de balletjes nikkelarm te maken worden ze gegaard in de oven in plaats van de frituur.

Pecorino en parmezaanze kaas zijn vrij van lactose, dus ook geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.

Heb je een glutenallergie, gebruik dan glutenvrij paneermeel of rijstebloem.

Deze pompoenballetjes zijn geschikt voor nikkelallergie, glutenallergie, lactose-intolerantie, soja-allergie, notenallergie.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.