Diagnose en behandeling

 

Diagnose

Contactallergie wordt vastgesteld door middel van een plakproef (patch test). De dermatoloog plakt een aantal gaasjes of pleisters op de rug met stoffen waar je mogelijk allergisch voor bent. Na 72 uur verwijdert de dermatoloog de pleisters en beoordeelt de onderliggende huid. Wanneer de huid reageert op de opgeplakte allergenen (roodheid, oedeem, blaasjes) dan is de diagnose positief en ben je allergisch voor deze stoffen. Een aantal dagen na het verwijderen van de pleisters zal de allergische reactie volledig zijn ontwikkeld. Nu is duidelijk te zien wat de intensiteit en ernst van de reactie van de huid op het allergeen is.

Behandeling

Wanneer de diagnose is gesteld, is het belangrijk dat contact met nikkel wordt vermeden. Nikkelallergie is immers ongeneeslijk. Mocht er toch nog eczeem ontstaan na contact dan kan dit behandelt worden met een eczeemzalf met corticosteroïden.

Nikkel vermijden is makkelijker gezegd dan gedaan, het is namelijk overal. Het is niet zo dat wanneer je stopt met het dragen van sieraden, dat je klaar bent, helaas.

Hier is een klein overzicht van nikkelhoudende materialen;

 • sieraden
 • mobiele telefoon
 • munten
 • horloges
 • gespen, scharnieren, ritsen
 • aanstekers
 • sleutels
 • keukengerei en pannen
 • kleding
 • naalden en schaar, vingerhoedjes
 • metalen stoelen
 • handgrepen en deurklinken
 • kleurstoffen voor glaswerk, aardewerk en porselein
 • inkt van kopieerapparaten en printers
 • alkalinebatterijen
 • naalden (bijvoorbeeld acupunctuur, mesotherapie)
 • orthopedische implantaten, hartkleppen, tandheelkundig werk
 • keramiek
 • electronica (pc, laptops, tablet)
 • pesticiden en chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen
 • katalysator voor plastic

Dit was een (onvolledige) lijst van producten die je beter niet kunt aanraken. Maar daar stopt het niet bij. Wist je dat er ook nikkel te vinden is in veel verzorgingsproducten? Hieronder weer een onvolledige lijst:

 • cosmetica en make-upremover
 • nagellak, nagellakremover, en nagelverzorgingsproducten
 • huidverzorgingsproducten
 • zeep en doucheproducten
 • scheerschuim
 • tandpasta en mondwater
 • haarproducten (shampoo en verf)
 • zonnebrand
 • producten voor vrouwelijke hygiëne
 • parfum
 • deodorant
 • bleekmiddel, wasmiddel

 

 • En laten we als laatste niet vergeten……..voeding. Ook daar zit nikkel in.

Lees hier verder over symptomen, diagnose en behandeling van systemische nikkelallergie

Lees hier verder over nikkel in voeding

Lees hier verder in welke voedingsmiddelen nikkel zit

 

Bron

8 Comments to “Diagnose en behandeling”

 1. Irene

  Bedankt voor deze site! Op je site lees ik veel herkenbare dingen en ook interessante informatie. Sinds eind vorig jaar weet ik dat ik lactose intolerant ben en een nikkelovergevoeligheid heb. Jouw site heeft me geholpen om te weten wat wel en niet goed is om te eten/gebruiken mbt de nikkel in voeding. Dank!

 2. Jolanda Cocco Author

  Hoi. Bedankt voor je mooie woorden. Het is altijd fijn te horen dat weer iemand geholpen is met de informatie op de site!

 3. Ilani

  Hoi, ik heb ook last van nikkelallergie, en ik vroeg me af hoe je weet of het in nagellak zit, er staan namelijk bijna nooit ingrediënten op. Groetjes 😉

 4. Jolanda Cocco Author

  Hallo Ilani. Met nagellak is het heel simpel, daar zit nikkel in. Je kunt het niet aflezen aan het etiket, want het staat niet vermeld als een ingrediënt. Nagellak heeft echter wel ingrediënten die een hoog nikkelgehalte hebben. Of je hierop reageert, oftewel of je een allergische reactie krijgt van nagellak, is onder andere afhankelijk van de mate van je allergie en de soort of het merk nagellak. Sinds ik weet dat ik allergisch ben voor nikkel gebruik ik nog maar af en toe nagellak, en dan vooral de minst toxische nagellak. Je kunt het niet een ecologische nagellak noemen, want nagellak is nooit helemaal ecologisch, maar kijk in ieder geval naar iets wat minder chemische, schadelijke ingrediënten bevat dan de standaard nagellak. Succes!

 5. Waar moet ik op letten bij make up en verzorgingsproducten? Staat er wat op het etiket?

  Ik ben zoekende waar ik allergie of intolerantie voor heb. Heb veel darmklachten na voeding en veel tranende ogen veel vermoeidheid (sta al moe en met pijn op)

  Ik heb inmiddels al een lijstje van diagnoses;
  fibromyalgie (spierreuma)
  ziekte van Hashimoto (auto immuun schildklier aandoenimg)
  ADHD/ADD
  koude Urticaria
  allergieën o.a. hond, huistof(mijt), pollen, nikkel, lijm walnoot

  Verder denk ik mogelijke histamine en lactose intolerantie omdat ik wel klachten heb bij deze voeding maar het niet duidelijk uit de allergie test naar voren kwam.

  Mijn zoektocht begon deginitief na het eten van mosselen met wortels en een rood wijntje hele nacht zo ontzettend ziek geweest braken diaree duizelig, Conclusie de mosselen waren oké dus het ligt het bij mij.

  Soja kan ik bijvoorbeeld niet verdragen en eet ik een bakje kwark of vla dan ga ik niezen, apfelstrudel dan is het rennen naar de wc en heb ik make up op traan en nies ik en heb ik gedoucht dan jeukt mijn huid.

  Ik ben er zat van. Maar vooral van de pijn en moeheid. Lees ik net de ingrediënten van mijn nivea oogmake-up remover… zit er Soja in, zucht….

  Bij de allergologie afdeling is niet veel extra’s uitgekomen en ben doorverwezen naar de mdl die afspraak kan ik maken nadat de HA mij doorverwijst na de vakantie.

  Ben bang dat er weinig te eten overblijft maar als ik dan weer energie krijg en minder pijn dan is dat een grote motivatie.

  Tips welkom!

  Hartelijke groet,
  Corina Mosterd

 6. Jolanda Cocco Author

  Beste Corina,

  Dat is een hele lijst van allergieen en toleranties die je daar opnoemt. Daar zul je veel voor moeten doen en laten. Vooral de onzekerheid dat je niet 100% zeker weet waar je last van hebt en wat je moet, maakt het erg lastig. Het kan lang duren voordat je er achter bent wat je allemaal hebt. Wanneer je het eenmaal weet, kun je je daar op richten en wordt het ook makkelijker om de dagelijkse dingen te doen. Ik wens je in ieder geval veel succes met je zoektocht en hoop dat je snel wat meer te weten komt.

  Soja is een lastig ingredient om te vermijden. Het zit in heel veel producten, zelfs in verzorginsproducten, zoals je zelf al hebt ondervonden. Wanneer je zoveel allergieen hebt is het misschien makkelijker voor je huid om op de natuurlijke toer te gaan. Gangbare merken, die je vindt bij de drogist en supermarkt, bevatten bijna altijd ingredienten die niet goed zijn voor de gevoelige huid. Maar ook een natuurvoedingswinkel biedt producten aan die niet voor iedereen goed zijn. Zo verkopen ze bijvoorbeeld cremes met amandelolie, een ingredient dat iemand met een systemische nikkelallergie beter kan vermijden.

  Nikkel in verzorgingsproducten is een lastig geval op zich. Nikkel staat nooit vermeld op de ingredientenlijst als nikkel, maar elk ingredient op zich kan nikkelrijk zijn, zoals soja of haver. Je maakt het jezelf het makkelijkst als je voor producten kiest die zo min mogelijk ingredienten hebben.Vervolgens kun je deze ingredienten opzoeken in deze database: https://www.ewg.org/skindeep/
  Hier kun je voor elk ingredient afzonderlijk zien of het goed is voor je huid, of schadelijk. Het geeft helaas niet aan hoeveel nikkel er in zit, maar is wellicht een goed startpunt voor de zeer gevoelige huid.

  Wat je makeupremover betreft is het misschien een idee om op zoek te gaan naar basic producten. Een stuk aleppo zeep kun je voor veel dingen gebruiken (makeupremover bijvoorbeeld, maar ook in plaats van douchegel). Zoek een stuk zeep met zo min mogelijk ingredienten (max 5). Wist je dat je makeup ook kunt verwijderen met een paar drupjes olijfolie op een wattenschijfje? Kies uiteraard wel voor goede kwaliteit, extra vergine en bij voorkeur biologisch.

  Groetjes,

  Jolanda

 7. Carla Edge

  Beste Jolanda,

  Ik laat één keer per jaar bloedprikken en van de pleisters die ze op het watje plakken wanneer het gedaan is, geven bij mij altijd rode plekken. Het duurt twee tot drie dagen eer die verdwenen zijn. Ik ben allergisch voor nikkel, dat weet ik. Zit er ook nikkel in medisch plakband?

 8. Jolanda Cocco Author

  Hallo Carla,

  Zover ik weet zit er geen metaal en dus ook geen nikkel in pleisters of medisch plakband. Het zou kunnen dat je allergisch bent voor de lijm die in medisch plakband wordt gebruikt. Een allergische reactie op pleisters worden wel eens veroorzaakt door contactallergie voor colofonium. Dit is een natuurlijk materiaal dat gemaakt is van naaldbomen en wat wordt gebruikt in de plaklaag van pleisters. Je zou bij een allergoloog een allergietest kunnen laten doen om te kijken om dat inderdaad de boosdoener is en of er nog meer allergieen zijn. Colofonium zit overigens in een heleboel producten, niet alleen in pleisters. Zoek eens op internet op colofonium of pleisterallergie en overleg even met je huisarts of dermatoloog.

  Groetjes,
  Jolanda

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.