Welkom

 

Van harte welkom op de website voor systemische nikkelallergie. Dé website die je informeert over de voedselintoleratie nikkelallergie.

Ik lijd zelf aan systemische nikkelallergie. Toen ik er achter kwam dat ik deze ziekte had, ben ik op zoek gegaan naar informatie. Al heel snel kwam ik er achter dat in Nederland deze ziekte niet bekend is. Gelukkig heb ik veel steun gehad van een vriendin in het buitenland, die ook lijdt aan deze ziekte.  Zonder haar zou ik hier nu niet pijnvrij en klachtenvrij zitten. Zij heeft me op weg geholpen met het diagnosedieet. Omdat ik in Nederland geen informatie over deze ziekte kon vinden, ben ik gaan zoeken over de grens. En wat schetste mijn verbazing? In Italië is deze ziekte al lang en breed erkend en bekend. Er is ontzettend veel informatie over te vinden. In mijn zoektocht ben ik er ook achter gekomen dat deze ziekte al langer bekend is in onder andere, Duitsland, Australie, India en de VS.

Ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige persoon in Nederland (en België) ben die lijdt aan deze ziekte. Als ik uitga van de cijfers die bekend zijn hierover, zouden in Nederland zo’n 600.000 mensen rondlopen die lijden aan systemische nikkelallergie. Dat zijn erg veel mensen die dagelijks pijn en andere klachten hebben. Terwijl dit niet nodig is. Zodra je weet dat je deze ziekte hebt, kun je er wat aan doen en pijnvrij en klachtenvrij door het leven gaan.

Voor al die mensen die zich herkennen in mijn verhaal, schrijf ik deze website. Ik wil mijn kennis en ervaring delen met jullie, zodat ook jullie zonder pijn en klachten door het leven kunnen gaan. Mijn nikkelarme dieet heeft mijn leven veranderd en dat gun ik jullie ook allemaal van harte. Ik ben geen medicus en wil me ook niet voordoen als zodanig. Maar ik heb intussen wel een berg aan kennis vergaard die in Nederland niet bekend is, maar die jullie wel zouden moeten weten. Daarbovenop komt nog mijn eigen ervaring (zowel positieve als negatieve ervaringen) .  Dit alles kan voor jullie de start zijn van een nieuw leven.

Maar ik schrijf niet alleen over deze intolerantie. Voor mij is gezond en zo natuurlijk mogelijk eten en leven belangrijk. Verder hou ik van lekker en goed eten. Alleen nikkelarm is niet genoeg, ik wil ook echt genieten van lekker eten. Heb je geen nikkelallergie? Ook dan lees je interessante informatie over gezond leven, bijvoorbeeld gezonde maaltijden, maar ook gezond huishouden zonder gebruik te maken van chemische middelen. Er valt dus volop te lezen.

Veel plezier op mijn site!

Jolanda

9 Comments to “Welkom”

 1. Ellen

  Ik heb in verband met een nikkelallergie en een voedselintolerantie voor nikkel een nikkelbeperkt dieet, maar vind het vaak moeilijk om er achter te komen wat wel en wat niet binnen dit dieet past. Heb jij een lijst van voedingsmiddelen die wel en die niet geschikt zijn in een nikkelbeperkt dieet of heb je nog andere bruikbare tips?

 2. Jolanda Cocco Author

  Hallo Ellen, Het is inderdaad moeilijk om er achter te komen wat wel en niet mag binnen een nikkelarm dieet. Sommige producten variëren namelijk in nikkelgehalte (afhankelijk bijvoorbeeld van waar het vandaan komt, welke bestrijdingsmiddelen zijn bereikt, etc). Sommige producten zijn simpelweg off-limits, zoals chocola en peulvruchten. Op mijn website onder het kopje “Algemeen” vind je het artikel “nikkel en voeding”, hier staat een globale lijst van wat wel en niet past binnen een nikkelarm dieet. Er staat ook een voorbeeldmenu voor de herfst/winterperiode, erg makkkelijk om een menu voor de hele week te plannen. Verder kan ik je adviseren om niets kant-en-klaars te eten en alles zelf te maken van verse producten. Succes met je dieet, het zal vast niet makkelijk zijn, maar zeker de moeite waard.

 3. Wilrieke

  Wat fijn dat deze site er is!! Ik ben er sinds kort achter dat ik ook systemische nikkelallergie heb. Ik loop nog maar erg kort bij de dietiste. Zij gaat me helpen om een nieuw eetpatroon aan te leren en daarna 10kg kwijt te raken, die er zonder reden bijgekomen zijn het laatste jaar. Is er een mogelijkheid om een melding te krijgen als er weer een nieuw artikel online komt op deze pagina via mail, fb oid?

 4. Jolanda Cocco Author

  Hallo Wilrieke, Wat fijn om te horen dat je blij bent met de site. Als je nog maar sinds kort weet dat je systemische nikkelallergie hebt, is het een hele uitdaging om constant nikkelarm te eten en te drinken. Op de site staan allerlei tips over het volgen van een nikkelarm dieet, ook vind je er recepten en welke voedingsmiddelen wel en niet in een nikkelarm dieet passen. Succes met het nikkelarme dieet!
  Op het moment wordt er hard gewerkt aan het uitbreiden van de site. Binnenkort zullen social media worden toegevoegd aan de site, om te beginnen met facebook.

 5. Jolanda Cocco Author

  De facebook-pagina van Nikkel-vrij.nl is online! Log in op facebook en zoek naar “Nikkel-vrij”. Er staat een nieuwe post op, dus je hebt meteen wat nieuws te lezen. Veel plezier.

 6. Anke

  Dag Jolanda, ik weet sinds een week dat ik nikkelallergie heb, in combinatie met een flinke nikkel stapeling in m’n lijf en de ziekte van Pfeiffer. M’n vermoeidheid en klachten eindelijk verklaard. Het zoeken naar de juiste voeding is in volle gang, jouw site biedt zeker hulp.Dank daarvoor.
  De stapeling komt vnl door het eten van dagelijks veel volkoren producten, noten, pitten, zaden, gedroogd fruit en magere zuivel. Exact de producten die veel nikkel bevatten.
  Als ik switch naar volle zuivel en wit brood, pasta en rijst, hoe zorg ik ervoor dat ik niet kilo’s ga aankomen? En hoe zorg ik ervoor dat ook voldoende vezels binnenkrijg? Kilo’s groenten elke dag klinkt niet oké.
  Dank, groetjes Anke

 7. Jolanda Cocco Author

  Dag Anke, wat fijn om te horen dat je een diagnose hebt. Nu kun je aan de slag met je nieuwe dieet. Het lijkt het tegenovergestelde van wat je tot nu toe hebt gegeten en zal behoorlijk wennen zijn. Van alle kanten hoor je dat wit brood, witte pasta en witte rijst en volvette producten ongezond zijn voor je. Voor nikkelisten is dit juist niet het geval. Dat is erg verwarrend voor jou en ook lastig om het uit te leggen aan je omgeving.
  Focus je de komende periode (half jaar tot een jaar) op het drastisch verminderen van je nikkelinname en staar je niet blind op het gewicht. Wanneer de overtollige nikkel uit je lichaam is (en dat gaat niet snel) en je bent stabiel in je dieet (je hebt geen klachten meer), dan is het tijd om te gaan kijken naar wat het dieet met je gewicht doet. In de tussentijd gebruik je gewoon je gezonde verstand. Witte tarweproducten passen in een nikkelarm dieet, maar je moet je niet volproppen met deze producten. Let op je portiegrootte en eet gevarieerd. Vezels en andere noodzakelijke voedingsstoffen haal je uit groenten. En dit kan veel meer zijn dan je tot nu toe gewend was.
  Binnenkort lees je meer hierover op de site.
  Veel succes de komende periode.
  Groetjes, Jolanda

 8. cecilevandegrint

  Beste lezer,
  Is het een idee om het nikkelgehalte in voeding op de verpakking te zetten? Hoe zou ik e.e.a. kunnen realiseren, samen met allergologen en het voedingscentrum?

 9. Jolanda Cocco Author

  Beste Cecile,
  Dat is een fantastisch idee, maar dat is erg moeilijk uit te voeren. Om te beginnen omdat in Nederland de allergie nog niet bekend is, en zelfs dat niet algemeen bekend en erkend is dat er nikkel in voeding zit. Er valt wat dat betreft nog veel te winnen op het terrein van bekendheid bij de gezondheidszorg.
  Het testen van elk product zal tijd en geld kosten en ik verwacht dat de fabrikanten dat niet snel (vrijwillig) zullen doen. Voorlopig zullen we het moeten doen met zelf elk product bekijken en beoordelen op grond van de informatie die we hebben en de ervaring hoe we zelf reageren op voedingsmiddelen. Hopelijk gaat dit in de toekomst nog veranderen.
  Had je zelf al iets in gedachten om dit in gang te zetten? Ik hoor het graag van je.

  Groetjes,
  Jolanda

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.