Nikkelvrije pannen

Wanneer je last hebt van (systemische) nikkelallergie heb je vast al gehoord of gelezen dat je op moet letten met het bereiden van voedsel. Dit geldt voor pannen, maar ook voor ander kookgerei. In dit artikel zal ik de pannen bespreken.In veel pannen zit namelijk nikkel, dat door het koken in je eten terecht kan komen. Iemand die geen nikkelallergie heeft, zal hier niets van merken, maar wanneer je lijdt aan een nikkelallergie is elke microgram nikkel die je onnodig binnenkrijgt teveel.

Niet alleen het eten moet nikkelarm zijn, maar ook de spullen die je gebruikt om je eten in klaar te maken moet vrij van nikkel zijn. Tijdens het koken lekt er namelijk nikkel uit de meeste pannen in het eten. De hoeveelheid is afhankelijk van het soort pan, de zuurgraad van het eten en hoe lang het eten in de pan blijft. Vooral wanneer je een zuur ingrediënt voor langere tijd kookt in een RVS of aluminium pan, lekt er relatief veel nikkel uit de pan en komt het in het eten terecht. De standaard kookpannen van RVS (18/10) bevatten nikkel en zijn dan ook niet geschikt voor nikkelallergisten. Ook aluminium en pannen met anti-aanbaklaag bevatten nikkel. Maar wat kun je dan wel gebruiken?

Emaille

Juist ja, die ouderwetse pannen die je oma ook gebruikte. Emaille is een natuurproduct dat al eeuwen wordt gebruikt voor het maken van potten, pannen en drinkbekers. Emaille wordt gemaakt van staal, kwarts, klei, veldspar, borax en soda. Het is gemaakt van alleen natuurlijke elementen en is 100% recyclebaar. Het is niet alleen uitermate geschikt voor nikkelallergie, maar is ook een milieuvriendelijke pan. Let er bij het aanschaffen van emaille pannen wel op dat je een goede kwaliteit pan koopt. Wanneer er krasjes of beschadigingen aan de binnenkant van de pan zitten, kun je de pan niet meer gebruiken. Slechte kwaliteit emaille pannen zijn aan de binnenkant niet glad afgewerkt.  Wanneer je aan de binnenkant zwarte puntjes ziet zitten (en je kunt het ook voelen als je er met je vinger overheen gaat), dan is de pan niet geschikt voor nikkelallergisten. De glazen laag aan de binnenkant dient 100% glad te zijn. Let er bovendien op dat de binnenkant van de pan ook van emaille is. Je ziet ook pannen in de winkel die van buiten er uit zien als emaille pannen, maar aan de binnenkant een anti-aanbaklaag hebben. Deze anti-aanbaklaagpannen moet je dus NIET hebben.

Wanneer je eenmaal emaille pannen van goede kwaliteit hebt aangeschaft kun je er een leven lang mee doen.

Glas

 

 

Borosilicaat glas is hittebestendig glas en helemaal nikkelvrij. Het reageert niet met eten (er lekt niets uit het glas in het eten) en is uitermate geschikt voor mensen met allergieën.  Dit hittebestendig glas is makkelijk verkrijgbaar in de vorm van ovenschalen (bijvoorbeeld Pyrex). Glazen pannen zijn moeilijker verkrijgbaar. Hiervoor kun je het beste eens navraag doen in een goede kookwinkel of op internet zoeken.

Staal

 

 

Koekenpannen van plaatstaal zijn ook nikkelvrij. Ik had ik al een aantal jaar een stalen koekenpan in mijn keukenkastje staan, voordat ik wist dat ik SNAS had. Die had ik destijds aangeschaft in mijn zoektocht naar een koekenpan zonder giftige anti-aanbaklaag. De pan is gemaakt van 100% plaatstaal. Sinds ik deze pan gebruik ben ik ervan overtuigd dat dit de beste anti-aanbakpan is die er te krijgen is.

Gietijzer

 

Ook gietijzeren pannen zijn nikkelvrij. Nadeel van een gietijzeren pan is dat hij behoorlijk zwaar is en daardoor wat onhandig in gebruik. Maar bij het maken van bijvoorbeeld stoofpotjes is de gietijzeren pan een noodzaak. Naast stoof-en braadpannen zijn er ook gietijzeren koekenpannen, wokken en grilpannen verkrijgbaar. Let ook hier er op dat de pan van 100% gietijzer is gemaakt en niet een binnenkant heeft met een anti-aanbaklaag.

Inmiddels heb ik thuis alle pannen vervangen door nikkelvrije pannen. Nu is het niet altijd mogelijk om alleen eten binnen te krijgen dat uitsluitend in nikkelvrije pannen is bereid. Vooral wanneer je eet bij vrienden of familie, of in een restaurant is de kans dat er in nikkelvrije pannen wordt gekookt erg klein. Zorg er in ieder geval voor dat je thuis elke dag kookt in nikkelvrije pannen. Wanneer je dan een beetje nikkel binnenkrijgt van een gerecht wanneer je uit eet, heb je in ieder geval een sterke basis om een beetje nikkel op te vangen. Wanneer dat niet voldoende is, zorg er dan voor dat je de dagen ervoor en er na extra nikkelarm eet om zo een buffer aan te maken. Wanneer je buiten de deur eet, kies dan voor een gerecht dat geen zure ingrediënten heeft, om extra hoge nikkelinname te vermijden.

12 Comments

    1. Jolanda Cocco Author

      Ik ben zelf tevreden met emaille koekenpannen van BK (in verschillende winkels verkrijgbaar) en kookpannen van Riess (via amazon te verkrijgen) en stalen pannen van DeBuyer. Gietijzeren pannen zijn makkelijk verkrijgbaar, voor een goede (nikkelvrije) kwaliteit hoef je niet diep in de buidel te tasten, zelfs bij Ikea kun je pannen vinden die jaren meegaan.

      Reply
    1. Jolanda Cocco Author

      Bij het uitzoeken van gietijzeren pan let ik altijd op de binnenkant. Soms worden gietijzeren pannen verkocht die aan de buitenkant van gietijzer zijn en aan de binnenkant een anti-aanbaklaag hebben. Het is juist deze laag die ik vermijd. Wanneer je twijfelt, kun je het best contact opnemen met de fabrikant, om te vragen van wat voor materiaal de binnenkant is gemaakt. Het is namelijk de binnenkant die in aanraking komt met het eten.
      Dit geldt overigens voor alle soorten nikkelvrije pannen. Het blijft goed opletten en verder kijken dan de grote letters in de advertentie of op de doos. Zo kan een emaille pan een anti-aanbaklaag hebben aan de binnenkant.

      Reply
      1. Fardoe

        Bedankt voor je antwoord. Ja, ik heb ook zoveel mogelijk pannen nikkelvrij momenteel, vooral van het merk Riess. Ik ben echter ook op zoek naar een fluitketel (omdat de meeste waterkokers toch iets zoals rvs aan de binnenkant hebben) maar nu valt me telkens op dat de hele fluitketel dan van emaille is, maar dat aan de binnen-bovenkant van de deksel dan een schoef zit (om de knop aan de bovenkant vast te maken). Naar mijn idee is dat het hele effect meteen verpest. En de fluitketel van Riess heeft dus een soort rvs deksel überhaupt.
        Wat gebruik jij als waterketel / waterkoker / fluitketel?

        Reply
        1. Jolanda Cocco Author

          Pannen van Riess heb ik ook in mijn kastje staan 🙂

          Fluitketels en waterkokers is inderdaad een lastige. Er zijn zelfs waterkokers gemaakt van glas, maar de onderkant (binnen) is nog steeds van rvs (en bevat nikkel). Dit is het gedeelte wat het water aan de kook brengt en dus in contact komt met het water. De emaille waterkoker van Riess heb ik nog niet nader bekeken.

          Ik gebruik voor het koken van water voor thee een melkpannetje (zoiets…..https://www.amazon.de/Riess-Riess-_0672-008-Schnabeltopf-12Cm-Rosso/dp/B00172B3XI/ref=pd_sbs_201_7?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B00172B3XI&pd_rd_r=26e4f4b4-d15e-11e8-8e83-1b268b939a80&pd_rd_w=3mm86&pd_rd_wg=6j3u0&pf_rd_i=desktop-dp-sims&pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_p=51bcaa00-4765-4e8f-a690-5db3c9ed1b31&pf_rd_r=6H08QK0B7Y3FJG6WVVFK&pf_rd_s=desktop-dp-sims&pf_rd_t=40701&psc=1&refRID=6H08QK0B7Y3FJG6WVVFK)

          Reply
  1. Ayaz

    Mijn dochter heeft ook nikkelalergie, hoe doen jullie met etenswaren. Ik ben nog steeds in welke groete enz nikkel zit. Als jullie lijst van hebben kunnen jullie dat delen?

    Reply
    1. Jolanda Cocco Author

      Hallo,

      Met etenswaren vermijden wij altijd zoveel mogeljk het eten waar veel nikkel in zit. Dat zijn zowat alle kant-en-klaar producten, maar helaas ook groenten en fruit. Hier kun je lezen waar veel of weinig nikkel in zit:

      http://nikkel-vrij.nl/2019/02/27/nikkelgehalte-in-voeding/

      Nog wat meer info over nikkel en voeding:

      http://nikkel-vrij.nl/2016/10/31/nikkel-en-voeding/

      Voor ideeen wat je kunt eten kun je hier kijken:

      http://nikkel-vrij.nl/2017/01/16/voorbeeld-weekmenu-herfstwinter/

      Verder staan er op de site nog heel veel recepten voor meer inspiratie (kijk onder het kopje recepten, boven in de menubalk).

      Groeten,
      Jolanda

      Reply
  2. Lenka

    Hallo,
    Let bij de pannen ook op de hendels en randjes. Die mooie emaille pannen op de foto boven lijken me RVS hendels en randjes te hebben die ik waarschijnlijk niet zou mogen aanraken. Dat maakt het afwassen en opruimen natuurlijk moeilijk.
    Groeten, Lenka

    Reply
    1. Jolanda Cocco Author

      Hallo Lenka,

      De pannen die ik heb (de groene pan van de foto) heeft inderdaad RVS handvatten. Ik kan ze gelukkig aanraken zonder eczeem te krijgen, hoewel het contact beperkt blijft. Tijdens het afwassen heb ik rubber handschoenen aan en als de pannen warm zijn worden ze heet en kan ik ze alleen aanraken met ovenhandschoenen. Gelukkig heeft Riess ook pannen die van emaille zijn of hout. Kijk eens op hun website wat ze allemaal in hun assortiment hebben
      https://www.riess.nl/en/site/home/

      Groetjes,
      Jolanda

      Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.