Kastanjes roosteren

 

Wanneer je buiten loopt of fietst zie je ze her en der al op de grond liggen….kastanjes. Het kastanjeseizoen is begonnen! Met een nikkelgehalte van 7,4 µg per 100 gram vallen kastagnes binnen een nikkelarm dieet. Hoewel je ze waarschijnlijk het hele jaar kunt vinden in de winkel, al dan niet bereid of voorgekookt, zijn de lekkerste kastanjes die je zelf raapt. En verser kan het natuurlijk niet.

Kastanjes rapen is ook een heel gezellige bezigheid om met je kinderen te doen. Zo leren kinderen spelenderwijs dat wat wij eten uit de natuur komt, en niet alleen maar uit de winkel. Wanneer je voldoende kastanjes hebt verzameld is het tijd om ze klaar te maken. Wanneer het nog lekker weer is buiten, steek dan de barbecue aan en rooster de kastanjes hier op. Doe je het liever binnen? Geen probleem, ook in de oven zijn de kastanjes makkelijk te roosteren.

Het huis zal gevuld zijn met de heerlijke geur van geroosterde kastanjes. Je kunt ze ook koken, maar roosteren zorgt ervoor dat de smaak van de kastanje wordt versterkt. Het is bovendien een heerlijke snack voor jezelf, maar ook om te delen met vrienden en familie. Zet eens een schaal geroosterde kastanjes op tafel zodat iedereen zijn eigen kastanje kan pellen en oppeuzelen. Gegarandeerd ouderwetse gezelligheid op een herfstavond.

Kastanjes om te rapen

Voorbereiding

Wanneer je kastanjes hebt verzameld, is het natuurlijk eerst zaak om ze schoon te maken. Schud om te beginnen het overtollige zand er af (als dat er op zit) en verwijder takjes en andere stukjes die er niet horen. Leg de kastanjes in een grote bak met ruim water en spoel ze af. Giet het water af en leg de kastanjes op een handdoek en laat goed droog worden.

Om te voorkomen dat de kastanje ontploft tijdens het roosteren, kerf je de schil in. Dit zorgt ervoor dat de warmte uit de kastanje kan tijdens het roosteren en zo voorkom je ongelukken. Snij met een scherp mesje door de schil van de kastanje. Je hoeft de kastanje niet helemaal door te snijden, een sneetje door de schil heen is genoeg. Maak een kruisje of een grote snee in de schil.

In het herfszonnetje met z’n allen kastanjes klaarmaken om te roosteren

Roosteren

Op de barbecue klaarmaken doe je als volgt. Je kunt de kastanjes niet rechtstreeks op het rooster van de barbecue leggen, daarvoor liggen de spijlen te ver uit elkaar. Hiervoor kun je een rooster gebruiken, dat je ook gebruikt bij het roosteren van groenten. Het is een soort bakplaat met gaten er in. Hierdoor vallen de kastanjes niet in het vuur, maar krijgen ze wel de hitte en de smaak van de barbecue. Leg de kastanjes op het rooster. Zorg ervoor dat er nog genoeg ruimte tussen de kastanjes is en dat ze niet boven op elkaar liggen. Keer regelmatig om. Afhankelijk van hoe warm het vuur is en hoe dicht de kastanjes bij het vuur liggen, duurt het ongeveer 15 tot 20 minuten tot ze klaar zijn.

Wanneer je kiest voor de oven, verwarm deze dan voor op 175 graden. Leg de kastagnes op een bakplaat en zorg ervoor dat er nog genoeg ruimte tussen de kastagnes zit en dat ze niet boven op elkaar liggen. Roer na ongeveer 7 minuten door de kastanjes om ze om te keren. Na ongeveer 15 minuten zijn ze klaar.

Warm houden

Wanneer de kastanjes zijn geroosterd zijn ze nog niet klaar om te eten. Schud ze, nadat je ze van de barbecue of uit de oven hebt gehaald in een schone papieren zak en wikkel deze vervolgens in een schone handdoek. Wanneer je geen papieren zak hebt, gebruik dan alleen een handdoek. Dit zorgt ervoor dat de schil makkelijker loskomt van de vrucht. Laat de kastanjes minstens 20 minuten rusten in de handdoek.

Schud nu de kastanjes in een schaal en serveer onmiddelijk. Ze zijn namelijk het lekkerst wanneer ze nog een beetje warm zijn. Je kunt ook, heel rustiek, de handdoek midden op tafel leggen en openvouwen. En dan is het tijd om ze te pellen en er meteen van te genieten!

 

4 Comments to “Kastanjes roosteren”

 1. Fardoe

  Sinds ik weet dat ik nikkelallergie heb sla ik iedere herfst de kastanjes over… Maar nu lees ik hier dat jij ze wel eet?
  Ik begreep dat in noten, pitten en zaden veel nikkel zit… en had automatisch de tamme kastanje daar onder gerekend….
  Hoe kijk jij daar tegen aan?

 2. Jolanda Cocco Author

  In noten, zaden en pitten zit over het algemeen veel nikkel. Tamme kastanjes zijn echter geen echte noten, maar vruchten. Mensen met een notenallergie reageren soms ook op kastanjes. Niet omdat het noten zijn, maar omdat ze botanisch gezien veel op elkaar lijken. Maar een nikkelallergie is niet hetzelfde als een notenallergie. Omdat ze een laag nikkelgehalte hebben, zitten ze wel in mijn nikkelarme dieet.

  Het is natuurlijk wel verstandig om voor jezelf uit te proberen hoe je lichaam reageert op kastanjes. Maar dit geldt eigenlijk voor alles wat je (op)nieuw introduceert in je voedingspatroon.
  Ik reageer goed op kastanjes. Maar ik hou me wel aan een paar richtlijnen; zo eet ik maximaal een paar keer per week een portie (dus niet te vaak en niet teveel) en eet ik ze eigenlijk alleen als ze in het seizoen zijn. Gelukkig is dat nu, want ik vind deze zoete lekkernij wel erg lekker en het is ook nog eens een gezond tussendoortje.

 3. Fardoe

  Wat fijn, bedankt voor je antwoord Jolanda 🙂 Ik ga het ook weer proberen, ik vind het ook superlekker namelijk 🙂
  Gebruik jij ook wel eens kastanjemeel als vervanger voor andere meelsoorten? Dat zie ik soms liggen, maar sla ik uiteraard ook altijd over, evenals de amandelmeel etc.

  En nu ik het toch vraag: eet jij ook kokos?

 4. Jolanda Cocco Author

  Kastanjemeel gebruik ik weinig. Dat is vooral omdat het nogal prijzig is en je het niet zomaar kunt gebruiken in alle recepten, vanwege de structuur.

  Ik eet geen kokos. Er zijn mensen die een nikkelallergie hebben en het wel eten, maar ik heb het nog niet opnieuw geprobeerd sinds ik nikkelarm eet. Simpelweg, omdat het nikkelgehalte te hoog is en ik liever wat anders uitprobeer dat minder nikkel bevat.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.