Deze informatie is bedoeld voor koks, bediening, catering en ander horecapersoneel dat zich bezig houdt met de bereiding van voedsel.
Mensen die allergisch zijn voor nikkel in voeding, moeten zoveel mogelijk nikkel uit voeding vermijden. Nikkel zit overal in, zelfs in kraanwater. Het is geen ingrediënt, je zult het dan ook niet tegenkomen in de ingrediëntenlijst van een product. Sommige producten hebben een erg hoog nikkelgehalte en moeten altijd vermeden worden. Andere producten kunnen met mate gegeten worden. Hieronder leest u wat in welke categorie valt.
Bereid alles zo puur mogelijk, dus zonder kant-en-klare kruidenmixen en marinades. Liever te basic dan teveel toegevoegde smaak met nikkel. Gebruik geen kant-en-klaar-producten.
Kook bij voorkeur in glas, gietijzer, emaille of stalen pannen. RVS kan ook. Vermijd aluminium(folie).
Bereid gerechten in pannen of oven. Niets in de frituur!
Gebruiken: laag nikkelgehalte
Groenten/Fruit | Eiwitten/
Zuivel |
Koolhydraten | Divers | Dranken |
aardbei
andijvie appel aubergine banaan bieten blauwe bessen bleekselderij bloemkool bramen broccoli citrusvruchten chinese kool courgette cranberry druiven granaatappel ijsbergsla kaki kersen kiwi komkommer knolselderij meloen nectarine paddestoelen paksoi papaja paprika pastinaak perzik pompoen raapstelen rabarber radicchiosla radijs rettich rode bessen rode kool rucola snijbiet sperziebonen spruitjes venkel veldsla watermeloen witte kool witlof wortel |
Alles puur:
eieren gevogelte kaas melk vlees (m.u.v. paar soorten) room (vers) roomboter (vers) rosbief verse worst vis (m.u.v paar soorten)
|
aardappel vers (zonder schil, gewoon en zoet)
kastanjebloem witte couscous witte pasta witte rijst witte speltbloem witte tarwebloem
|
azijn
balsamicoazijn (niet crème) bouillon (vers, van toegestane producten) chilipeper druivenpitolie gember honing jam (biologisch, van toegestaan fruit) knoflook kruiden (vers en gedroogd) laurier natriumbicarbonaat olijfolie (niet-geraffineerd) peper rijstolie (niet-geraffineerd) specerijen suiker verse gist wijnsteen wijnsteenbakpoeder zout zuurdesem (vers)
uit glas of plastic (geen blik)
|
bier
koffie (vers, filter) kruidenthee mousserende wijn muntthee (vers) rooibosthee vruchtensappen (puur, van toegestane fruitsoorten) water witte wijn
uit glazen of plastic flessen (geen blik)
|
Gebruiken in kleine hoeveelheden: (middel)hoog nikkelgehalte
Groenten/fruit | Eiwitten | Koolhydraten | Divers | Dranken |
abrikozen
asperges frambozen mango meiraap mierikswortel koolrabi peer prei (witte deel) pruimen ui zwarte bessen |
ansjovis
vleeswaren (bijv. rauwe ham, salami etc.)
|
licht-volkoren producten
rogge |
agar-agar
gelatine pectine pijnboompitten zonnebloemolie |
Vermijden: hoog nikkelgehalte
Groenten/fruit | Eiwitten | Koolhydraten | Divers | Dranken |
ananas
avocado boerenkool erwten gedroogd fruit moerbei noten (alle) peulvruchten (alle) pitten (alle) spinazie sla (meeste soorten) tomaat vijgen zaden (alle, bv sesamzaad)
|
bewerkte vis
bewerkt vlees (bv fabrieksworst) orgaanvlees haring leverworst makreel mosselen oesters paling schaal- en schelpdieren weekdieren soja soja-producten (bv tofu) zuivel (industrieel bewerkt)
|
boekweit
gerst gierst haver(mout) volkoren-producten |
alles in blik
cacao chocolade chemische zoetstoffen drop en zoethout geconcentreerde tomaat (tomatenpuree, passata, ketchup) gefrituurd voedsel gist (gedroogd of chemisch) industrieel bewerkt voedsel johannesbroodpitmeel kant-en-klaar-bouillon (blokje, poeder etc) kant-en-klare sauzen kant-en-klare soepen kant-en-klare glutenvrije producten light-producten margarine plantaardige olie |
alles in blik
amaretto light-drankjes koffie uit capsules oploskoffie rode wijn thee (groen en zwart) likeur van noten, drop etc.
|