Informatie nikkelallergie voor horecapersoneel

Deze informatie is bedoeld voor koks, bediening, catering en ander horecapersoneel dat zich bezig houdt met de bereiding van voedsel.

Mensen die allergisch zijn voor nikkel in voeding, moeten zoveel mogelijk nikkel uit voeding vermijden. Nikkel zit overal in, zelfs in kraanwater. Het is geen ingrediënt, je zult het dan ook niet tegenkomen in de ingrediëntenlijst van een product. Sommige producten hebben een erg hoog nikkelgehalte en moeten altijd vermeden worden. Andere producten kunnen met mate gegeten worden. Hieronder leest u wat in welke categorie valt.

Bereid alles zo puur mogelijk, dus zonder kant-en-klare kruidenmixen en marinades. Liever te basic dan teveel toegevoegde smaak met nikkel. Gebruik geen kant-en-klaar-producten.

Kook bij voorkeur in glas, gietijzer, emaille of stalen pannen. RVS kan ook. Vermijd aluminium(folie).

Bereid gerechten in pannen of oven. Niets in de frituur!

Gebruiken: laag nikkelgehalte

Groenten/Fruit Eiwitten/

Zuivel

Koolhydraten Divers Dranken
aardbei

appel

aubergine

banaan

bieten

blauwe bessen

bleekselderij

bloemkool

bramen

broccoli

citrusvruchten

chinese kool

courgette

cranberry

druiven

granaatappel

ijsbergsla

kaki

kersen

kiwi

komkommer

meloen

nectarine

paddestoelen

paksoi

papaja

paprika

pastinaak

perzik

pompoen

rabarber

radicchiosla

radijs

rode bessen

rode kool

rucola

snijbiet

sperziebonen

venkel

veldsla

watermeloen

witte kool

witlof

wortel

Alles puur:

eieren

gevogelte

kaas

melk

vlees (m.u.v. paar soorten)

room (vers)

roomboter (vers)

rosbief

verse worst

vis (m.u.v paar soorten)

 

aardappel vers (zonder schil, gewoon en zoet)

kastanjebloem

witte couscous

witte pasta

witte rijst

witte speltbloem witte tarwebloem

 

 

 

azijn

balsamicoazijn (niet crème)

bouillon (vers, van toegestane producten)

chilipeper

druivenpitolie

gember

honing

jam (biologisch, van toegestaan fruit) knoflook

kruiden (vers en gedroogd)

laurier

natriumbicarbonaat

olijfolie (niet-geraffineerd)

peper

rijstolie (niet-geraffineerd)

specerijen

suiker

verse gist

wijnsteen

wijnsteenbakpoeder

zout

zuurdesem (vers)

 

uit glas of plastic

(geen blik)

 

bier

koffie (vers, filter)

kruidenthee mousserende wijn

muntthee (vers)

rooibosthee

vruchtensappen (puur, van toegestane fruitsoorten)

water

witte wijn

 

uit glazen of plastic flessen

(geen blik)

 

Gebruiken in kleine hoeveelheden: (middel)hoog nikkelgehalte

Groenten/fruit Eiwitten Koolhydraten Divers Dranken
abrikozen

asperges

frambozen

mango

mierikswortel

peer

prei (witte deel)

pruimen

ui

zwarte bessen

ansjovis

vleeswaren (bijv. rauwe ham, salami etc.)

 

licht-volkoren producten

rogge

agar-agar

gelatine

pectine

pijnboompitten

zonnebloemolie

Vermijden: hoog nikkelgehalte

Groenten/fruit Eiwitten Koolhydraten Divers Dranken
ananas

avocado

boerenkool

erwten

gedroogd fruit

moerbei

noten (alle)

peulvruchten (alle)

pitten (alle)

spinazie

sla (meeste soorten)

tomaat

vijgen

zaden  (alle, bv sesamzaad)

 

 

 

 

bewerkte vis

bewerkt vlees (bv fabrieksworst)

orgaanvlees

haring

leverworst

makreel

mosselen oesters

paling

schaal- en schelpdieren soja

soja-producten

(bv tofu)

zuivel (industrieel bewerkt)

 

boekweit

gerst

gierst

haver(mout) volkoren-producten

alles in blik

cacao

chocolade

chemische zoetstoffen

drop en zoethout

geconcentreerde tomaat (tomatenpuree, passata, ketchup)

gefrituurd voedsel

gist (gedroogd of chemisch)

industrieel bewerkt voedsel

johannesbroodpitmeel kant-en-klaar-bouillon

(blokje, poeder etc)

kant-en-klare sauzen kant-en-klare soepen kant-en-klare glutenvrije producten

light-producten

margarine

plantaardige olie

alles in blik

amaretto light-drankjes

koffie uit capsules

oploskoffie

rode wijn

thee (groen en zwart)

likeur van noten, drop etc.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.