Valentijncupcakes

 

Verras je geliefde, of geliefden, met deze oogstrelende, smaakvolle cupcakes. Het is bijna Valentijnsdag en dat kun je natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Of je  nu die ene speciale geliefde wilt verrassen met een eigengemaakte lekkernij, of je bakt voor je gezin, familie of vrienden, deze cakejes zijn om iedereen te verwennen op Valentijnsdag.

Dit recept is geschikt voor allerlei allergieën en intoleranties. Het bevat geen onnatuurlijke kleurstoffen en is gemaakt van pure ingrediënten. Lekker genieten, zonder zooi dus.

Lieflijke cupcakes voor jouw Valentijn

Voor het bakken van deze cakejes heb ik een natuurlijke rode kleurstof gebruikt. Ik wilde een subtiel rode kleur aan de cakejes geven en heb een halve hoeveelheid kleurstof gebruikt (1 eetlepel vloeistof) waardoor de rode kleur iets te subtiel is. Wil je een wat roder resultaat, gebruikt dan één hele hoeveelheid kleurstof (2 eetlepels vloeistof). Wil je het nog roder? Gebruik dan zowel vloeistof als kleurstofpoeder). Hier lees je hoe je natuurlijke rode kleurstof maakt.

Ingrediënten voor 12 stuks

  • 3 eieren
  • 140 gram druivenpitolie
  • 130 gram suiker
  • 225 gram witte bloem
  • 1 eetlepel wijnsteen en 1 theelepel bicarbonaat (of vervang beiden door 2 tl wijnsteenbakpoeder)
  • merg van een half vanillestokje
  • 2 eetlepels vloeibare rode kleurstof

Voor de roomtoefjes

  • 250 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • 2 eetlepels suiker
  • een paar gedroogde aardbeien

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Leg papieren cupcakevormpjes in een cupcakeschaal.
  3. Zeef bloem en voeg eieren, olie, suiker, wijnsteen, bicarbonaat, vanille en rode kleurstof toe. Meng alles een minuutje door elkaar tot een glad mengsel.
  4. Verdeel het cakemengsel over de vormpjes. Een ijsschep is hier handig voor, maar met een lepel kan ook.
  5. Bak de cakejes in 20 tot 25 minuten gaar. Controleer of ze gaar zijn door met een prikker in het midden van het cakeje te prikken. Wanneer de prikker er schoon uitkomt en niet plakkerig aanvoelt zijn ze gaar.
  6. Schudt de cakejes uit de cupcakevorm en laat afkoelen op een taartrooster.
  7. Klop de slagroom met de suiker stijf.
  8. Meng aardappelzetmeel door de mascarpone.
  9. Voeg beetje bij beetje slagroom toe aan de mascarpone en spatel voorzichtig door elkaar tot een glad mengsel ontstaat. Doe dit voorzichtig, zodat het mengsel luchtig blijft.
  10. Stamp in een vijzel de aardbeien tot een poeder. Zeef met een fijn zeefje de pitjes en grove stukjes eruit.
  11. Schep het roommengsel in een spuitzak met ronde spuitmond. Spuit van het midden uit een grote toef room op ieder cakeje.
  12. Strooi wat aarbeipoeder over elk toefje room.

Je valentijncupcakes zijn klaar om van te genieten!

Allergienoot

Deze cakejes zijn geschikt voor nikkelallergie, lactose-intolerantie, notenallergie en soja-allergie. De toef room bovenop de cakejes heeft wel wat lactose.  Gebruik voor nikkelallergie alleen pure ingrediënten (zoals room met enkel het ingrediënt melkvet) en witte tarwebloem, liefst biologisch. Druivenpitolie kun je vervangen door rijstolie (ongeraffineerd in geval van nikkelallergie).

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.