Gegrilde groenten op de barbecue

Een barbecue is niet compleet zonder een schaal gegrilde groenten. Verse groenten grillen op de barbecue geeft een heerlijke, specifieke smaak aan de groenten, die je meteen aan de zomer doen denken.

Wanneer de paprika halfgaar is, is het tijd om courgette op de barbecue te leggen.

Om het grillen op de barbecue makkelijker te maken gebruik je een groenteschaal speciaal voor de barbecue. Dit is een rechthoekige schaal met gaatjes er in, zodat de warmte en smaak van de houtskool bij de groenten kan komen. Een dergelijke schaal heeft ook opstaande randjes. Hierdoor is het makkelijker om de groenten om te keren, zonder dat ze van de schaal afvallen. Zonder groenteschaal is de kans groot dat de groenten tussen de spijlen van het rooster door vallen en tussen het houtskool terecht komen, omdat de spijlen van een barbecuerooster te ver uit elkaar staan voor een plakje groente.

Benodigdheden

 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 1 paprika
 • 2 eetlepels olijfolie (extra vergine)
 • 1 eetlepel vers citroensap
 • 2 takjes platte peterselie
 • Zout
 • peper
Dressing op basis van olijfolie

Bereidingswijze

 1. Was de groenten. Snij de aubergine in plakken van 1 cm.
 2. Snij de courgette doormidden en vervolgens in de lengte in plakken van 1 cm.
 3. Snij de paprika in zo groot mogelijke stukken. Zorg ervoor dat de stukken paprika plat zijn, om aanbranden te voorkomen.
 4. Gril de groenten op de barbecue, te beginnen met aubergine en paprika. Zij hebben de meeste tijd nodig om gaar te worden. Paprika en courgette zijn het lekkerst als ze beetgaar zijn, aubergine moet wel helemaal gaar zijn.
 5. Maak intussen de dressing door olijfolie, citroensap en fijngesneden peterselie met een beetje zout en peper door elkaar te mengen.
 6. Leg de groenten op een schone schaal wanneer ze gaar zijn. Sprenkel de dressing over de groenten.

 

Allergienoot

Kant-en-klare groentenspiezen of groentenpakketten bevatten vaak groenten die teveel nikkel bevatten, zoals ui. Het is daarom makkelijk om zelf de groenten los te kopen en te snijden. Zo weet je zeker dat je alleen nikkelarme groenten eet. Bovendien ben je zo verzekerd dat je geen ongewenste kruiden en marinades binnenkrijgt.

Dit recept is nikkelarm en vrij van lactose, gluten, soja en noten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.