Quiche met zalm en snijbiet

 

Zelf een hartige taart maken is makkelijk en smaakt veel beter dan een quiche uit de supermarkt. Het deeg maak je natuurlijk zelf, voor de beste smaak en de beste ingrediënten, en dus zonder zooi. Een hartige taart met zalm is een beproefde combinatie, die niet gaat vervelen. En met een quiche kun je alle kanten op. Serveer met een salade voor lunch, serveer ook een kop soep erbij en je hebt een complete avondmaaltijd. Maar ook koud is een hartige taart erg lekker. Zo past het goed bij een picknick, maar ook in een lunchtrommeltje.

Een verse quiche met zalm en snijbiet

Ingrediënten voor de bodem

  • 100 gr witte bloem
  • 50 gr koude boter
  • 3 el ijskoud water
  • mespuntje zout

Voor de vulling

  • 250 gr zalmfilet
  • 200 gr snijbiet
  • 200 ml rijstemelk
  • 3 eieren
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 2 el olijfolie
  • zout en (chili)peper

Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem en het zout in een kom. Voeg de boter toe en verdeel deze met behulp van twee messen in kleine stukjes, totdat een kruimelige massa ontstaat.
  2. Voeg het koude water toe en werk met een mes tot één geheel. Houd je handen even onder de koude kraan, droog af en bewerk vervolgens kort het deeg tot een gladde, egale bol. Zorg ervoor dat het deeg niet opwarmt en dat je snel werkt.
  3. Druk de bol een beetje plat en leg in een licht met bloem bestoven glazen schaal. Dek af met een bord en zet in de koelkast. Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten.
  4. Haal het deeg uit de koeling. Strooi een beetje bloem over een koud en glad werkoppervlak en leg de platte bol deeg op het werkblad. Strooi ook een beetje bloem op de bovenkant van het deeg en verdeel ook een beetje bloem over een deegroller. Rol het deeg uit en vouw het in drieë Rol opnieuw uit en vouw weer in drieën, herhaal een derde keer. Maak een ronde bol en druk een beetje plat. Leg het deeg opnieuw afgedekt in de koeling voor minimaal 30 minuten.
  5. Verwarm de olijfolie in een pan en bak daarin de zalm gaar. Voeg zout en peper toe.
  6. Was de snijbiet en snij in fijne, niet al te lange reepjes.
  7. Breek de eieren in een schaal. Rasp de kaas en voeg toe, samen met de rijstemelk. Voeg weer wat zout en peper toe en kluts met een vork tot een egaal geheel.
  8. Schenk een lepel olijfolie in een quichevorm en smeer het uit over de bodem en de zijkanten. Schud een eetlepel bloem in de vorm en verdeel deze over de bodem en de zijkanten door het te schudden, totdat alles is bedekt met een laagje bloem.
  9. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  10. Haal het deeg uit de koeling. Strooi een beetje bloem op het werkoppervlak en rol het deeg uit tot de gewenste grootte (ietsje groter dan de quichevorm), draai regelmatig een kwartslag om te voorkomen dat het gaat plakken, gebruik eventueel een beetje bloem om aanplakken te voorkomen.
  11. Rol de plak op de deegroller en rol vervolgens uit over de quichevorm. Druk voorzichtig met je vingers het deeg in de randen van de vorm. Verdeel het deeg gelijkmatig over de binnenkant van de randen en druk goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  12. Prak met een vork de zalm in kleinere stukjes en voeg samen met de snijbiet toe aan het eiermengsel. Roer even door tot alles goed is gemengd. Schenk het geheel in de quichevorm en zet meteen in de oven. Bak in 35-40 minuten gaar.

 

Allergienoot

Gebruik echte roomboter, geen enkele andere botervariant, aangezien roomboter de enige is met een laag nikkelgehalte. Hier zit natuurlijk wel melk en lactose is, dus hou daar rekening mee, als je daar gevoelig voor bent.

Voor dit recept kun je ook gerookte zalm gebruiken. Voeg dan wat minder zout toe, omdat gerookte zalm al gezouten is. Gerookte zalm heeft ook een hoger nikkelgehalte dan gewone zalmfilet. Dit komt door het productieproces en toevoeging van rook (rook bevat nikkel). Gerookte zalm hoeft niet gebakken te worden voordat het in het eiermengsel gaat. Dit kun je gewoon in kleinen stukjes snijden en aan het eiermengsel toevoegen.

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.