Aardbeientaart

 

Vandaag geef ik jullie mijn recept voor aardbeientaart. Het recept heeft weinig ingrediënten, allemaal natuurlijk en onbewerkt. De taart is erg makkelijk te maken. Hiermee maak je met weinig moeite indruk op je familie en vrienden. Maak de taart voor thuis of neem het mee wanneer je op visite gaat. Zo heb je altijd iets lekkers te eten zonder klachten te krijgen.

Deze taart is nikkelarm en lactosevrij. Wil je een glutenvrije taart maken? Vervang dan de tarwebloem door rijstebloem.

Luchtige taart met verse aardbeien

Ingrediënten

 • 3 eieren
 • 150 gram rijstolie
 • 130 gram suiker (ongeraffineerd)
 • 225 gram witte bloem
 • mespuntje zout
 • 6 gram wijnsteen en 6 gram bicarbonaat (of vervang beiden door 12 gram wijnsteenbakpoeder)
 • rasp van 1 biologische citroen
 • 400 gram aardbeien
 • poedersuiker om te garneren
 • olie en bloem om de taartvorm te bekleden

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Besmeer de binnenkant van een glazen taartvorm van 23 cm doorsnede met olie. Schep een lepel bloem in de vorm en verdeel al schuddend over de bodem en zijkanten van de vorm. Zet opzij.
 3. Doe de eieren, olie, suiker, bloem, zout, wijnsteenpoeder, bicarbonaat en rasp in de mengkom van de keukenmachine.
 4. Meng alles met een beslaghaak (gebruik niet de garde) tot een glad beslag. Bewerk het beslag niet te lang, twee minuten is voldoende.
 5. Giet het beslag in de taartvorm en zet in de oven.
 6. Bak 30-40 minuten.
 7. Laat de taart afkoelen.
 8. Was de aardbeien, laat drogen en halveer. Leg de aardbeien op de taart.
 9. Bestrooi vlak voor serveren met poedersuiker.

 

Allergienoot

De rijstolie die geschikt is is voor nikkelisten is ongeraffineerd. Rijstolie is ook te vervangen door druivenpitolie of olijfolie. Wanneer je geen last hebt van nikkelallergie, kun je rijstolie vervangen door zonnebloemolie.

De 6 gram wijnsteenpoeder en 6 gram bicarbonaat samen kunnen worden vervangen door 12 gram wijnsteenbakpoeder.

De meeste taartvormen die verkrijgbaar zijn, zijn gemaakt met een anti-aanbaklaag aan de binnenkant. Deze soort taartvormen zijn niet geschikt voor nikkelisten, ongeacht de soort anti-aanbaklaag. Taartvormen die helemaal vrij zijn van nikkel zijn glas dat geschikt is voor ovengebruik (borosilicaatglas) of emaille. Voor dit recept is een taartvorm van 23 cm doorsnede het meest geschikt. Ik heb echter gebruik gemaakt van een vorm van 26 cm, omdat ik alleen een glazen taartvorm van 26 cm in huis heb. Hierdoor valt de taart wat groter uit en ook wat minder hoog.

Aardbeien bevatten ongeveer 4 µ nikkel per 100 gram, een uitstekend nikkelarm fruit dus. Aardbeien bevatten echter erg veel pesticiden, en kunnen zo meer nikkel bevatten. De beste keus is dan ook biologische aardbeien, of aardbeien uit eigen tuin of terras. Maar omdat met Pasen de aardbeien in de volle grond nog lang niet gereed zijn, heb ik toch maar “gewone” aardbeien gebruikt. Er is natuurlijk ook weinig keus, fruit uit de volle grond in Nederland is er op dit moment simpelweg niet en ik wil toch wat feestelijks op tafel zetten.