Allergisch voor tandpasta

Al een tijdje liep ik rond met rode plekken aan de onderkant van de mondhoeken. In eerste instantie dacht ik aan een allergische/intolerante reactie op iets wat ik had gegeten. Ik ben immers allergisch voor nikkel in voeding. Maar de uitslag, die lijkt op eczeem, was alleen aan de onderkant van de mond, bij de mondhoeken. Bij een nikkeluitslag zou ik eerder eczeem rond de hele mond verwachten. Al gauw kwam ik er achter dat deze rode plekken precies zaten op de plek waar tandpasta rond mijn mond zit tijdens het tanden poetsen. Zou ik allergisch kunnen zijn voor tandpasta?

Na wat speurwerk bleek dat een allergie voor tandpasta wel degelijk bestaat, hoewel deze allergie niet zo vaak voor komt. Je bent dan allergisch voor één van de ingrediënten van tandpasta. De meest voorkomende grondstoffen die een allergische reacties veroorzaken zijn fluoride, pepermuntolie, menthol, verschillende smaakstoffen en parfum (zoals kaneel) ¹.

Fluorvrije tandpasta met xylitol

Contactallergie

Tandpasta-allergie is een contactallergie. Dit betekent dat een allergische reactie (meestal op de huid) ontstaat nadat de huid in contact is geweest met de allergische trigger. Deze reactie kan tussen 24 en 72 uur na het contact ontstaan. Andere symptomen kunnen zijn: zwelling in de mond, onplezierige smaak in de mond, jeuk rond de mond, droge mond, roodheid, bultjes en zwellingen.

Om uit te zoeken welk ingrediënt een allergische reactie veroorzaakt is een patch-test nodig. Om dit hele medische traject te vermijden of verkorten, besloot ik de proef op de som te nemen en een tandpasta uit te proberen waarin niet de bekendste triggers zitten, om te beginnen met fluor. Op zoek dus naar een nieuwe tandpasta.

Xylitol

Tandpasta’s zonder fluor zijn er genoeg. Hoewel niet helemaal duidelijk is of fluor de tanden beschermd tegen gaatjes (hierover zijn de meningen verdeeld), is wél bekend dat xylitol de tanden beschermt. Tijd dus om te zoeken naar een tandpasta zónder fluor en mét xylitol.

Controversiële ingrediënten

Naast een tandpasta die geen allergische reactie geeft én tandbederf tegengaat, wil ik ook een tandpasta die géén controversiële ingrediënten bevat. Veel tandpasta’s bevatten stofjes die schadelijk zijn voor de gezondheid en dat wil ik niet tweemaal daags in mijn mond stoppen. Deze stofjes worden vaak in verband gebracht met schadelijke gevolgen voor de gezondheid, maar worden wel (veel) gebruikt in o.a. tandpasta’s:

  • natriumlaurylsulfaat
  • polyethyleenglycolen en chemisch verwante stoffen (PEG)
  • triclosan

Hoe gaat het nu?

Nadat ik tandpasta zonder fluor ben gaan gebruiken verdwenen de rode, geïrriteerde plekken aan de onderkant van mijn mond als snel. En ze bléven ook weg. Laatst gebruikte ik een paar dagen een andere tandpasta en als snel kwamen de rode vlekken bij mijn mondhoeken weer terug. Dat maakt het voor mij duidelijk dat ik inderdaad niet tegen bepaalde stofjes in tandpasta kan. Weer een probleempje uit de wereld verholpen, zonder medicijnen!

 

 

¹             https://allergietest.online/zahncreme-fuer-allergiker/