Andijviestamppot

 

Het is nog steeds winter en een echte Hollandse stamppot kan natuurlijk niet ontbreken. Andijvie is een heerlijke groente die zich uitstekend leent voor het maken van stamppot. Hoewel het geen seizoen is voor andijvie uit de volle grond (dit loopt van juni tot en met november), is  andijvie volop verkrijgbaar in de winkel en de prijzen zijn dan ook laag.

Heerlijke stamppot met verse andijvie

Ingrediënten

 • 1 kg kruimige aardappelen
 • 1 struik andijvie
 • 2 eetlepels olijfolie
 • zout
 • eventueel chilipeper

Bereidingswijze

 1. Schil de aardappelen en snij ze in stukken van ongeveer gelijke grootte. Schep in een ruime pan en giet zoveel water in de pan dat de aardappelen net helemaal onder het water staan. Voeg zout toe en kook de aardappelen gaar.
 2. Was de andijvie en snij in reepjes.
 3. Giet de aardappelen af, wanneer deze gaar zijn en bewaar het kookvocht.
 4. Stamp of pureer de aardappelen fijn met een passe-vite of aardappelstamper.
 5. Voeg eventueel chilipeper toe.
 6. Giet de olijfolie erbij. Giet wat van het kookvocht erbij en roer tot de puree de gewenste consistentie heeft. Voeg, indien nodig, nog wat kookvocht toe.
 7. Schep de andijviereepjes bij de aardappelpuree en meng alles door elkaar.
 8. Serveer eventueel met wat mosterd.

 

Allergienoot

Andijviesalade met olijfolie, citroensap en snufje zout

Andijvie heeft een laag nikkelgehalte (7 µ per 100 gram). Het is één van de weinige groene bladgroenten die je kunt eten binnen een nikkelarm dieet. Het bevat een ruime hoeveelheid vitaminen en mineralen. Heb je wat andijvie over? Gebruik het dan de volgende dag voor een ontbijt met gebakken ei, een salade om mee te nemen naar je werk of een salade als bijgerecht voor het avondeten.

Mosterd heeft een redelijk hoog nikkelgehalte met 20µ per 100 gram. Hou hier rekening mee wanneer je mosterd opschept op je bord.

In principe gebruik je geen nikkelhoudend keukenmateriaal bij het bereiden van eten, om zo te vermijden dat nikkel in het eten lekt. Zo gebruik ik bijvoorbeeld een houten lepel om door de emaille kookpannen te roeren. Maar een nikkelvrije aardappelstamper heb ik nog niet gevonden in nikkelvrij materiaal dat ik wil gebruiken. Er zijn wel plastic stampers verkrijgbaar, maar ik vermijd plastic in mijn keuken. Bij het klaarmaken van de aardappelpuree of stamppot is dan ook één van de weinige keren dat ik gebruik maak van een passe-vite van roestvrijstaal, met nikkel dus.

Wanneer je geen lactose-intolerantie hebt, kun je (een deel van) de olijfolie vervangen door roomboter.