Aperitief

Wat is het toch heerlijk om met vrienden af te spreken voor een aperitief, dat is echt genieten. Of het nu thuis is of buiten de deur. Even tijd om te genieten van elkaars gezelschap, gezellig wat bijpraten en natuurlijk ook genieten van het eten en drinken.

Alleen de olijven zijn nikkelarm bij dit aperitiefje

Hapje

Wat kun je nu eten van wat er wordt voorgeschoteld? Om het heel kort te zeggen; niet zo veel. Vaak wordt er bij een aperitief standaard een klein hapje geserveerd. Grote kans dat er een schaaltje pinda’s of andere nootjes bij je glaasje op tafel wordt gezet. Alle noten zitten boordevol nikkel, laat deze dus maar staan voor de anderen. Naturel chips heeft een vrij hoog nikkelgehalte (31 µ per 100 gram). Wanneer je een lichte nikkelintolerantie hebt kun je wel een beetje naturel chips eten. Alle andere soorten chips hebben een hoger nikkelgehalte. Ben je erg gevoelig voor nikkel? Maar kun je de verleiding niet weerstaan? Neem dan 1 of 2 hapjes naturel chips, gewoon om even te proeven. Het is dan wel  moeilijker om de rest te laten staan!

Stokbrood, ander brood of crackers kun je allemaal laten staan voor je gezelschap. Bladerdeeghapjes moet je ook links laten liggen. Bittergarnituur, zoals bitterballen en ander gefrituurde hapjes zitten boordevol nikkel. Paté, salades, mousses en andere smeerbare substanties zijn vaak nikkelrijk, dus dat is ook geen optie. Kaas is een mogelijkheid. Let dan wel op wat voor soort kaas je krijgt. Is het overduidelijk een fabriekskaas, dan kun je ervan uitgaan dat het nikkelgehalte hoog is. Heb je last van lactose-intolerantie, laat de zachte kaasjes dan staan. De harde, oude kazen kun je wel eten.

Heb je geluk, dan krijg je wat olijven die je wel kunt eten. Let op dat het geen gevulde olijven zijn, de vulling krikt het nikkelgehalte weer omhoog. Vraag ook of de olijven uit een potje, plastic bakje of blik komen. Wanneer het uit een blik komt, kun je ze helaas niet eten. Krijg je niets voorgeschoteld wat je mag eten? Vraag gerust om een schaaltje olijven. Of leg uit waarom je het niet mag eten en vraag wat ze nog meer in de keuken hebben. Is er echt helemaal niets wat je kunt eten? Dan ben je aangewezen op je eigen voorraad. Neem van thuis wat te knabbelen mee, zoals olijven, stukje kaas (bijvoorbeeld parmezaan wanneer je lactose-intollerantie hebt) of crackers.

Drankje

En dan is het tijd voor een drankje. De hoeveelheid nikkel in een glas (mousserende) wijn kan erg variëren. Het kan zijn dat één glas binnen de limiet blijft, maar dit verschilt per soort wijn. Rood bevat vaker een hoger nikkelgehalte dan wit. De hoeveelheid nikkel is afhankelijk van de grond waarop de druiven groeien, soort mest en bestrijdingsmiddelen die zijn gebruikt, het productieproces en wat er verder nog tijdens het productieproces aan is toegevoegd (dit wordt nooit beschreven op het etiket). Met biologische wijn is de kans groter dat het nikkelgehalte lager is dan een soortgelijke niet-biologische variant. Het is dan ook een kwestie van uitproberen. Bier is geen goed alternatief, dit heeft ook een hoog nikkelgehalte.

Wat kun je wel zonder problemen bestellen? Aperol, Campari, mineraalwater, vermouth en vruchtensappen (van toegestane vruchten) vallen binnen de nikkellimiet (mits in kleine hoeveelheden genuttigd). Over sterke drank zijn verschillende meningen bekend. Volgens de één vallen sommige sterke dranken, zoals whiskey, rum en Sambuca onder de nikkellimiet (in beperkte hoeveelheden). Volgens anderen is het verboden voor nikkelisten.  De precieze hoeveelheden nikkel in deze dranken zijn niet bekend, het is dan ook een kwestie van uitproberen. De mate van gevoeligheid voor nikkel kan hierin wellicht ook een rol spelen.

Even genieten van een glas sinaasappelsap, het uitzicht en de zon, na een heerlijke wandeling.

Geniet van het aperitief

Alles bij elkaar genomen lijken er nogal wat valkuilen te zitten in het nuttigen van een aperitief. Maak het jezelf niet te moelijk en geniet ook van het samenzijn met vrienden en familie. Als dat betekent dat iedereen aan de rode wijn zit en om het hardst vecht om het schaaltje bitterballen leeg te eten, terwijl jij met een glaasje mineraalwater een zelf meegebracht crackertje naar binnen werkt, vergeet dan niet dat het eten een drinken slechts een bijzaak is bij dit soort gelegenheden. Geniet van je vrienden en familie om je heen en als je een beetje geluk hebt ook nog een mooi uitzicht.