Appeltaart

 

Het is een heerlijke tijd voor warme, thuisgebakken appeltaart. De heerlijke geuren van appel en kaneel passen zeer goed bij de Kerst. Je kunt het natuurlijk als tussendoortje bij de koffie of thee nemen, maar ook als dessert bij het kerstdiner zet je hiermee een prachtige taart op tafel. Heb je wat over? Vries het dan in porties in. Dan heb je altijd een lekker stukje appeltaart voorradig die past binnen een nikkelarm en lactosevrij dieet.

De taart wordt gemaakt met olie in plaats van boter. Dit is goed nieuws voor diegenen met een lactose-intolerantie. De taart heeft door het gebruik van olie een iets vastere structuur dan je van een taart gewend bent.

Heerlijke appeltaart met kaneel

Benodigdheden:

 • 350 gr witte bloem
 • 150 gr suiker
 • 4 eieren
 • 70 ml rijstemelk
 • 40 ml rijstolie (of zonnebloemolie)
 • 35 gr aardappelzetmeel
 • 4 friszoete appels (bijvoorbeeld Elstar)
 • rasp van 1 biologische citroen
 • sap van 1 biologische citroen
 • 1 tl wijnsteen en 1 tl bicarbonaat (of vervang beiden door 2 tl wijnsteenbakpoeder)
 • 1,5 tl kaneel
 • Snufje zout
 • Poedersuiker om te garneren.

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Giet wat olie in een glazen, ronde taartvorm (25 cm doorsnede) en smeer het uit met een boterkwastje. Strooi een lepel bloem in de ovenschaal en verdeel de bloem al schuddend over de gehele vorm (bodem en zijkanten).
 2. Schil de appels en snijd in kleine blokjes.
 3. Klop de eieren, het zout en de suiker een beetje luchtig.
 4. Voeg melk, citroensap- en rasp en olie toe.
 5. Zeef de bloem, het aardappelzetmeel en het rijsmiddel. Voeg toe aan de rest van het mengsel en mix totdat een mooie massa ontstaat. Mix het niet te lang, overdadig mixen en/of kloppen zorgt ervoor dat het deeg niet goed rijst.
 6. Voeg de kaneel toe aan de blokjes appel en meng goed. Voeg de helft van de appel toe aan het deegmengsel en meng kort door elkaar.
 7. Giet het mengsel in de taartvorm.
 8. Verdeel de rest van de appel over de bovenkant van het deegmengsel. Ga voorzichtig te werk, duw de appel niet in het deeg, om rijsproblemen te voorkomen.
 9. Bak de taart in de oven in 60 – 70 minuten. Controleer na 60 minuten of de taart gaar is door met een prikker in het midden van het deeg te prikken. Wanneer er geen deeg meer aan de prikker blijft plakken, is de cake gaar. Bak het nog wat langer wanneer de taart nog niet gaar is. Let er op dat je de oven pas na 60 minuten opent. Wanneer je het eerder opent, heb je grote kans dat de taart inzakt.
 10. Haal de taart uit de oven en laat een paar minuten afkoelen. Wanneer de taart ietsje is losgekomen van de randen van de taartvorm, ga je voorzichtig met een mes langs de randen van de taart om de zijkanten helemaal los te maken van de vorm. Stort de taart op een bord. Leg een taartrooster op de taart en keer zo snel mogelijk om, om de taart met de goede kant (de kant met de stukjes appel) naar boven te laten afkoelen op het rooster.
 11. Bestrooi met poedersuiker wanneer de taart is afgekoeld.

 

Nikkelnoot

Gebruik wijnsteen in combinatie met natriumbicarbonaat (zuiveringszout) om zo min mogelijk nikkel te gebruiken. Heb je dit niet in huis, neem dan wijnsteenbakpoeder. Wanneer je alleen last hebt van lactose-intollerantie, dan kun je ook wijnsteenbakpoeder gebruiken.