Barbecue

 

Het is weer barbecuetijd! Het mooie weer spoort iedereen aan om de barbecue aan te steken. Of je nu met z’n tweetjes een kleine tafelbarbecue aansteekt, of je schaart je met een hele groep vrienden of familie om een grote barbecue, je kunt er met dit weer niet omheen. Maar voor degenen met een systemische nikkelallergie is een barbecue niet zonder problemen. De standaard Nederlandse barbecue zit boordevol nikkel. Het vlees is vaak gemarineerd in allerlei fluoriserend uitziende marinades, hamburgers en worstjes zijn zeer verwerkt vlees van vaak slechte kwaliteit en nikkelrijke ingrediënten, alle sausjes hebben een hoog nikkelgehalte (vooral satehsaus), de salades lijken gezond, maar zijn nikkelrijk en zelfs het stokbrood is geen aanrader.

Biefstuk gebakken op de barbecue met zout, peper en verse peterselie

Vlees of vis

Maar ook wanneer je een nikkelallergie hebt, kun je probleemloos genieten van heerlijk eten dat is klaargemaakt op een barbecue. Eigenlijk geldt voor de barbecue hetzelfde als voor een gewone maaltijd; hou het simpel en puur. Kies een stuk vlees of vis zonder toevoegingen en voeg zelf zout en (chili)peper toe. Wanneer je een ander smaakje wil, strooi er dan bijvoorbeeld oregano, koriander of paprikapoeder over. En je giet er natuurlijk geen sausje over. Wanneer je een goed stuk vlees hebt dat je op smaak brengt met simpele, pure kruiden en specerijen, heb je geen saus nodig om smaak te krijgen. Vis serveer je heel simpel met een stukje citroen (bij voorkeur biologisch).

Bruschetta met extra vergine olijfolie

Bruschetta

Stokbrood uit de supermarkt of van de bakker is nikkelrijk. Het is dan ook geen goed idee om je hier mee vol te stoppen tijdens een avondje barbecuen. Wit desemstokbrood is nikkelarm, maar let wel op de ingrediënten. Wanneer het uit een supermarkt of van de bakker komt, is de kans erg groot dat er nikkelrijke ingrediënten in zitten. Controleer dus altijd alle ingredienten. Een wit desemstokbrood van een biologische bakker of natuurwinkel is veiliger voor nikkelisten. Wanneer je dit allemaal niet voorhanden hebt, gebruik dan je “gewone” brood op de barbecue. Een snee wit desembrood is ook prima te gebruiken om overheerlijke bruschetta van te maken. Rooster het brood kort op de barbecue, let er op dat het niet aanbrand. Wanneer het geroosterd is, haal het van de barbecue, strijk met een teentje knoflook licht over het brood en giet er een beetje olijfolie over.

Wil je je brood liever ergens in dippen? Maak dan een schaaltje klaar met extra vergine olijfolie en een beetje zout en eventueel wat chilipeper.

Super simple salad

Salade

Alle kant-en-klaar salades die vaak op tafel worden gezet bij een barbecue zijn nikkelrijk. Een salade zonder al te veel nikkel heb je zo zelf gemaakt. Heb je op het laatste moment besloten een barbecue te maken en heb je geen tijd om zelf een salade in elkaar te flansen? Maak dan een supersnelle salade, snij simpelweg de rauwkost die je goed verdraagt in grove stukken, leg deze op een schaal en de salade is klaar. Serveer met wat olijfolie en een beetje citroensap en klaar ben je. Heb je zelfs daar geen tijd voor, of gewoon geen zin in? Eet de rauwkost dan zo op, zo uit de hand. Wanneer je rauwkost hebt van goede kwaliteit, dan heb je geen opsmuk nodig, dan proef je de pure smaak van de groenten.

Met deze handige tips kun jij het barbecueseizoen met een gerust hart tegemoet zien. Je bent nu klaar om thuis aan de slag te gaan, vrienden en familie bij je thuis uit te nodigen, of gewoon lekker met je eigen gezin buiten het eten klaar maken. Ben je uitgenodigd voor een barbecue bij anderen thuis? Overleg met je gastvrouw en neem eventueel zelf wat mee. Kijk anders eens in je vriezer wat er aan nikkelarm lekkers in zit wat ook op een barbecue kan. Zo ben je voorbereid op onverwachte barbecueavonden en kun jij lekker genieten van de zomer.