Bietjes met balsamicoazijn en oregano

 

Rode bieten zijn mooie herfstgroenten en zijn nu nog volop verkrijgbaar. Deze echte Nederlandse groenten wordt al eeuwenlang gegeten en dat is niet voor niks. De dieprode knollen bevatten weinig calorieën en veel vitaminen en mineralen. In feite zit er in bieten zo’n beetje alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Vandaag deel ik met jullie een recep dat ik jaren geleden heb ontdekt en nog steeds favoriet is in ons huis.

Door de toevoeging van balsamico-azijn en oregano krijgen de bieten een zachte smaak die perfect aansluit bij de aardse smaak van de bieten. Geef het gerecht nog een extra tintje door Chioggia bieten te gebruiken. Dit zijn bieten die van binnen witte ringen hebben, die zichtbaar worden wanneer je ze schilt en in stukjes snijdt. Dat geeft een mooi, extra feestelijk effect.

Kies voor dit gerecht wel rode bieten, het geel van de gele biet wordt teniet gedaan door de sterke kleur van de balsamico-azijn, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Denk er aan dat het schillen van rode bieten lastige vlekken kan geven op zowel kleding als handen. Draag een schort om vlekken op kleding te voorkomen en handschoenen om er voor te zorgen dat je niet nog dagenlang met donkkerrode vlekken op je handen en vingers rondloopt.

Dit gerecht is ook makkelijk om een dag van te voren klaar te maken. Schil de dag van te voren de bieten en snij in de gewenste grootte. Schep de bieten in de ovenschaal die je gaat gebruiken de volgende dag en zet in de koelkast. Haal de volgende dag, een half uur voordat het in de oven gaat, uit de koeling en voeg de rest van de ingrediënten toe. Zet in de oven en je hebt er anderhalf uur bijna geen omkijken naar.

Warme, dieprode bieten met een zoete en lichtscherpe smaak van balsamico-azijn.

Ingrediënten (4 personen)

 • 500 gram rode bieten
 • 6 el balsamico-azijn
 • 3 el olijfolie
 • Paar takjes oregano
 • 2 teentjes knoflook

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Schil de bieten en snij boven- en onderkant eraf (denk aan handschoenen!). Snij de bieten in grove stukken, ongeveer ter grootte van een walnoot en schep in een ovenschaal.
 3. Rits de blaadjes van de oregano en strooi over de bieten.
 4. Pel de knoflook en snij elk teentje in 3 stukjes. Schep bij de bieten.
 5. Giet balsamico-azijn en olijfolie bij de bieten en roer even door elkaar.
 6. Leg een bijpassend deksel op de ovenschaal, zodat deze goed sluit en zet de schaal in de oven.
 7. Stoof in 90 minuten gaar (af en toe roeren). Wanneer je de bieten in kleinere blokjes snijd, wordt de totale kooktijd iets korter.
 8. Haal het deksel van de ovenschaal en wacht een paar minuutjes tot het een beetje is afgekoeld. Vis de stukjes knoflook er uit (6 stukjes in totaal) en schep de bieten op een serveelschaal.
 9. Klaar om te serveren.

 

Allergienoot

Naast de klassieke balsamico-azijn is er ook balsamico-crème verkrijgbaar. Omdat deze meerdere toevoegingen bevat, is deze niet geschikt voor nikkelallergie. Kijk voor een echte aceto balsamico (azijn) op de verpakking en kies er één met zo min mogelijk ingrediënten.

Dit gerecht is geschikt voor nikkelallergie en is vrij van lactose, gluten, noten, pinda’s en soja.