Borrelplankje aperitivo

 

Tijd voor borrelplankjes. Of het nu voor een voetbalwedstrijd is, bijkletsen met vrienden of familie of welke reden je ook kunt bedenken, bij een drankje hoort een hapje.

Als je in Italië eind van de middag of begin van de avond een aperitief besteld, krijg je wat lekkere, hartige hapjes erbij. Vaak zit dit vol nikkel, maar regelmatig komt er ook iets op de bar of op je tafeltje wat binnen een nikkelarm dieet past. Ook thuis kunnen we heerlijk genieten van een aperitivo.

Heerlijke borrelhapjes van Italiaanse lekkernijen

Deze borrelplank heb ik gevuld met:

  • olijven zonder vulling (niet uit blik)
  • Parmaham of andere rauwe ham
  • Parmezaanse kaas
  • artisjok (zo min mogelijk ingrediënten en niet uit blik)
  • radijs
  • rucola
  • grissini (soepstengels) met olijfolie van PaneAlba
  • zelfgebakken zuurdesembrood (witte tarwebloem)

Parmezaanse kaas heeft geen lactose, en is dus ook geschikt voor degenen met een lactose-intolerantie.

Je kunt er ook zelfgebakken crackers met rozemarijn en zeezout opleggen. Ook blini’s zijn een mogelijkheid. Natuurlijk is dit niet Italiaans, maar wel handig als je geen nikkelarm brood, soepstengels of crackers in huis hebt.

Uiteraard kun je dit plankje ook glutenvrij maken. Maak dan blini’s met rijstebloem in plaats van tarwebloem.

Wil je het liever vegetarisch? Vervang de ham dan door een ander hapje, zoals gegrilde aubergine met olijven.

Kijk hier voor meer recepten voor borrelhapjes