Brioche vlechtjes

 

Luxe broodjes gemaakt met een brioche-recept zijn gemaakt van een luxe deeg. Oftewel, met boter, wat een romige, zachte textuur geeft. Een brioche is een van origine Frans recept, gemaakt van basisingrediënten; witte bloem, boter, verse gist en eieren. Dit geurende recept geeft de brioche een extra dimensie door de smaak van sinaasappel. Deze heerlijkheid kun jij ook makkelijk thuis maken in jouw keuken. De broodjes zijn perfect voor een heerlijk ontbijt, een uitgebreide Paasbrunch, maar ook in een broodtrommeltje of voor een picnick.

Goudbruine brioche vlechtjes en ronde vlechtjes

Ingrediënten

  • 85 ml water (kamertemperatuur)
  • 4 gr verse gist
  • 2 eieren (kamertemperatuur)
  • 2 el honing
  • 85 gr boter (kamertemperatuur)
  • 360 gr bloem
  • rasp van 1 sinaasappel (biologisch of onbewerkt)
  • 2 tl zout
  • voor de glans; 1 ei

Bereidingswijze

  1. Los de gist op in het water en roer door tot een egale substantie.
  2. Klop de eieren los met een vork. Voeg toe aan de gist.
  3. Voeg boter en honing toe. Meng alles met een keukenmachine of mixer.
  4. Zeef de bloem en voeg toe. Voeg sinaasappelrasp toe. Meng alles minimaal 15 minuten door tot een gladde bal. Kijk naar hoe het deeg zich ontwikkelt en of er wat meer of minder bloem nodig is. Elke bloem is namelijk anders en heeft een andere hoeveelheid water nodig.
  5. Laat de bal deeg afgedekt op een warme, tochtvrije plek rijzen voor minimaal 2 tot 3 uur of tot het in hoeveelheid is verdubbeld.
  6. Haal het deeg uit de kom en bewerkt kort op een licht met bloem bestoven oppervlak. Gebruik niet teveel bloem, dat bemoeilijkt het rollen verderop.
  7. Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en maak er gladde bolletjes van.
  8. Rol elk bolletje tot een gelijkmatige slang van ongeveer 40 cm.
  9. Voor een vlechtje: vouw het deeg dubbel, en draai de uiteinden tot een vlecht ontstaat. Leg op een bakplaat.
  10. Voor een gevlochten rondje; rol het slangetje ietsje langer en dunner uit. Vouw dubbel en rol op dezelfde manier als het vlechtje. Vouw de uiteinden naar elkaar toe en druk goed aan zodat het aan elkaar blijft plakken. Leg op een bakplaat.
  11. Leg een stuk bakpapier losjes over de broodjes en laat rijzen op een warme, tochtvrije plek voor minimaal 1,5 uur.
  12. Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei met behulp van een kwastje.
  13. Bak de broodjes in de oven op 20-25 goudbruin en gaar op 180 graden celsius.

 

Allergienoot

Dit recept bevat geen melk, maar wel boter. Heb je een lactose-intolerantie zoek dan boter met een zeer laag lactosegehalte. Verder is dit recept vrij van noten en soja.

Dit recept bevat verse biergist. Gebruik je gedroogde gist, dan is het recept niet meer geschikt voor mensen met een nikkelallergie, bovendien geeft het een andere smaak aan het brood.

Met boter bedoel ik uiteraard echte roomboter. Alle andere botervarianten zijn niet nikkelvrij.