Brood

In Nederland wordt veel brood gegeten. Iedereen zal je vertellen dat witbrood slecht voor je is en volkoren goed voor je, en dan nog het liefst met pitten en zaden erin. Maar is dat wel zo? Wanneer je allergisch bent voor nikkel kun je niet meer onbezorgd alle brood eten.  Brood halen bij de bakker of smullen van een croissantje zit er niet meer bij.

Om te beginnen zijn alle volkorenproducten verboden voor nikkelisten. Volkorenbrood heeft een hoog nikkelgehalte (15  µg), wit brood heeft een lager nikkelgehalte (6  µg)en kan met een gerust hart worden gegeten. Wanneer je al een tijd bezig bent met een nikkelarm dieet en je lichaam is gereinigd van het overschot aan nikkel, dan kun je af en toe een snee lichtvolkoren brood eten.  Alle brood met zaden, pitten en noten zijn een absolute no-go, vanwege het zeer hoge nikkelgehalte.

Zelfgebakken wit desembrood

Zuurdesem

Kun je dan zomaar alle witbrood eten? Helaas niet. In brood zit gist en daar zit een groot probleem. Verse, natuurlijke gist kun je wel eten, maar alle soorten niet-natuurlijke gist zijn nikkelrijk en moeten worden vermeden. Zuurdesem is een natuurlijke gistsoort dat een laag nikkelgehalte heeft. Zuurdesem is deeg dat is gemaakt van bloem en water. Wanneer het fermenteert ontstaan luchtbelletjes, die ervoor zorgen dat een brood rijst. Een echt zuurdesembrood bevat alleen zuurdesem en geen gist. Wanneer op de ingrediëntenlijst gist staat, is het geen zuurdesembrood. Helaas is “zuurdesembrood” niet beschermd in Nederland, zoals bijvoorbeeld in Duitsland het geval is. Iedereen mag een brood zuurdesem noemen wanneer er zuurdesem in zit, ongeacht de overige ingrediënten. Ook wanneer een brood adverteert met “100% zuurdesem” is dit geen garantie dat er geen gist in zit. Controleer altijd de ingrediënten. Wanneer een brood uitsluitend de volgende ingrediënten heeft, is het toegestaan in een nikkelarm dieet;

  • bloem, water, zout, zuurdesem of desemcultuur

Als er meer ingrediënten in zitten, heeft het waarschijnlijk een hoog nikkelgehalte en kun je het beter laten liggen.

Glutenvrij brood is ook geen optie. Voor het maken van glutenvrij brood wordt een glutenvrij meel gebruikt dat altijd een hoge nikkelwaarde heeft, zoals maismeel (29  µg), soyameel (390  µg) en amandelmeel (130  µg).

Waar kun je nikkelarm brood vinden?

Het komt er op neer, dat alle brood dat verkrijgbaar is in een supermarkt, niet geschikt is voor degenen met systemische nikkelallergie.  Maar ook bij de bakker is geen nikkelarm brood te krijgen. Vraag je bakker naar de ingrediëntenlijst van het brood dat je wilt kopen. Laat je niet afschepen, maar laat hem/haar op papier alle ingrediënten zien. Ze zijn wettelijk verplicht alle ingrediënten kenbaar te maken. Je zult verbaasd zijn wat er allemaal in brood zit. Ook de bakker maakt gebruik van nikkelrijke ingrediënten zoals gist, soya, mais, suikervervangers en andere onnatuurlijke toevoegingen.

Wanneer de supermarkt en bakker geen brood voor je hebben kom je al snel terecht bij een natuurvoedingswinkel. Maar ook daar is het niet eenvoudig om nikkelarm brood te vinden. Er zijn veel soorten zuurdesembroden voorradig (controleer ook hier op de ingrediënten), maar dit is vooral donker met zaden en pitten. Vraag het personeel van de natuurvoedingswinkel welke bakker hen van broden voorziet en neem contact met hen op. Leg uit dat het om een allergie gaat, en wat je zoekt.

Wanneer je wit zuurdesembrood bij een biologische winkel hebt gevonden, ben je nog niet klaar. In eerste instantie haalde ik mijn brood bij “Ekoplace” (een grote keten biologische supermarkten met vestigingen door het hele land). Daar hebben ze een ruime hoeveelheid zuurdesembroden. Na een tijdje kwam ik er achter dat het brood halfgebakken wordt geleverd aan de winkels en dat het in de winkel wordt afgebakken. In de winkel wordt dit geadverteerd als vers brood. Na een discussie met het winkelpersoneel waarin ik hen probeerde duidelijk te maken dat vers brood NIET hetzelfde is als afgebakken brood, ben ik weggegaan en nooit meer naar die winkel geweest. Brood hoort in één keer te worden gebakken. Het is niet bekend wat de structuur en samenstelling van de ingrediënten doen wanneer het bakproces halverwege  wordt gestopt en later wordt hervat.

Ik heb na een lange zoektocht een natuurvoedingswinkel gevonden in de dichtsbijzijnde stad, waar ik eenmaal per week naar toe ga om brood in te slaan voor de hele week. Omdat het zuurdesem is, moet het brood wel twee dagen van te voren besteld worden. Ik heb het er graag voor over, want ik wordt er niet ziek van. Wanneer je brood bij een natuurvoedingswinkel koopt kun je er zeker van zijn dat je brood geen chemische toevoegingen bevat, dat het tarwe niet met pesticiden is besproeit en het niet genetisch gemanipuleerd is. Zo is je nikkelarme brood ook nog eens gezond. Maar ook voor brood geldt; eet gevarieerd en overdrijf niet.

Verder is er natuurlijk nog een mogelijkheid om aan brood te komen, waarvan je weet wat erallemaal in zit……en dat is zelf bakken. Het is niet zo moeilijk (na wat oefening), het kost alleen wat tijd. Een mooie activiteit om te doen in het weekend. Kinderen vinden het leuk om mee te mogen helpen met hun eigen brood maken!

 

Bron: