Citroenpannenkoeken

 

Een erg makkelijk recept om een beetje variatie aan te brengen in je ontbijtroutine. Vooral wanneer het koud is buiten, ontbijt ik graag met een warm gerecht. Het is erg makkelijk om te maken. Wanneer je ‘s ochtends weinig tijd hebt, zet dan ‘s avonds vast alle ingrediënten klaar. Je kunt het beslag ook de avond tevoren maken, of zelfs de pannenkoeken de avond van te voren bakken. Dan hoef je alleen ‘s ochtends de pannenkoeken een paar minuutjes op de warmen in de stalen of gietijzeren pan. Heb je beslag over, dan kun je de pannenkoekjes ook gebruiken als tussendoortje, of als dessert.

Begin met de cottage cheese in de blender te voegen. Daarna gebruik je het bakje om de bloem en het water in af te meten. Tussendoor uitspoelen is niet nodig. Daarna gooi je het bakje weg, en je hebt geen extra afwas.

Ingrediënten voor 2 personen.

  • 1 bakje cottage cheese (hüttenkäse) van 200 gr
  • 1 bakje water
  • 1 bakje bloem
  • 1 ei
  • sap van een halve citroen
  • rasp van een halve citroen (biologisch)

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm een stalen of gietijzeren pan voor. Maak intussen het beslag. Na een paar minuten is de pan klaar voor gebruik.
  2. Plaats alle ingrediënten in een blender. Mix totdat je een mooie gladde consistentie hebt.
  3. Giet wat olijfolie in de pan en laat warm worden. Giet het beslag vanuit de blender in de pan. Verdeel het beslag met de bolle kant van een lepel tot een egale pannenkoek. Dunne pannenkoeken zijn makkelijker om te bakken. Omdat er verse kaas in het beslag zit, is de kans groot dat het beslag rauw lijkt, wanneer de pannekoeken aan de dikke kant zijn.  Zet het vuur niet te hoog, om aanbranden te voorkomen. Wanneer de pannenkoek niet meer vloeibaar is, kun je hem omdraaien. Wanneer het omdraaien niet lukt, is waarschijnlijk de pan nog niet op temperatuur. Wacht dan een paar minuutjes tot de pan heet genoeg is.
  4. Serveer met een beetje honing en vers fruit.

 

Nikkelnoot

De vitamine C van de citroen (vooral in de rasp zit veel vitamine) zorgt ervoor dat het ijzer van het ei goed wordt opgenomen.

Gebruik alleen biologische citroenen. Niet-biologische citroenen zijn behandeld met een soort waslaagje. Dit kun je zien door naar de buitenkant van de citroen te kijken. Deze citroenen zien er heel glanzend uit. Dit glanzende laagje is giftig! De buitenkant van een niet-biologische citroen kun je dan ook niet eten. Een biologische citroen hoort een doffe buitenkant te hebben. Het nikkelgehalte in biologische citroenen is lager dan “gewone” citroenen. Bovendien zitten er meer vitaminen in biologische citroenen en smaken ze beter.