Crackers met rozemarijn en zeezout

 

Deze crackers zonder gist zijn smakelijke, krokante hapjes met een licht goudbruine kleur. De fijne, kruidige smaak van olijfolie en rozemarijn geven de crackers een mediterraan tintje.

Ze zijn erg makkelijk om te maken en veel tijd heb je er ook niet voor nodig. Het deeg hoeft niet te rijzen, slechts een klein beetje te rusten, en bakt in een paar minuten gaar in de oven, waardoor je deze knapperige lekkernij in rap tempo kunt bereiden. Laat de crackers even afkoelen en ze zijn klaar om van te genieten! Geniet er van als snack tussendoor of bij de borrel. Maar ze zijn ook lekker als krokante beet bij een salade. Handig voor in het 10-uur trommeltje voor je kinderen wanneer je ze een suikervrij tussendoortje mee wil geven. Of neem het zelf mee als tussendoortje voor op je werk. Perfect voor een snel ontbijtje, belegd met wat rauwe ham of plakje kaas. Deze lichte snack past overal bij.

Wanneer ze zijn afgekoeld kun je ze tot maximaal vijf dagen bewaren in een luchtdikke verpakking. Wanneer je ze op tafel zet in een mooie glazen pot, zal deze binnen de kortste keren leeg zijn!

Goudbruine mediterraanse crackers

Ingrediënten voor 2 bakplaten

 • 100 gram bloem
 • 100 gram bloem van harde durum
 • 4 eetlepels olijfolie (extra vergine)
 • 100 ml water (kamertemperatuur)
 • 1 theelepel zout (ongeraffineerd zeezout)
 • beetje grof zeezout
 • 1 mespuntje wijnsteen (of wijnsteenbakpoeder)
 • paar takjes verse rozemarijn

Ingrediënten voor het oliemengsel (om de crackers mee te bestrijken):

 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel water

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Meng alle ingrediënten voor het deeg (behalve het grove zeezout) tot een stevig deeg. Dit kan in de keukenmachine of met de hand.
 3. Vorm een bol van het deeg en leg het in een glazen schaal. Dek af en laat het 15 minuten rusten (op kamertemperatuur).
 4. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Dek het deel dat je niet gebruikt af. Bestuif het werkoppervlak met wat bloem en rol het andere stuk deeg uit tot een rechthoekige, dunne plak deeg ter grootte van een bakplaat (ongeveer 30×35 cm).
 5. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Meng de ingrediënten van het oliemengsel goed door elkaar tot een homogene saus. Bestrijk met een bakkwastje het bakpapier licht met het oliemengsel.
 6. Rol de plak deeg op de deegroller en rol het voorzichtig weer af op de met bakpapier beklede bakplaat.
 7. Bestrijk met een bakkwastje het deeg licht in met het oliemengsel.
 8. Snijd met behulp van een deegroller (of pizzasnijder of scherp mes) de crackers in de gewenste vorm en grootte.
 9. Prik met een vork gaatjes in de crackers (een paar keer per cracker).
 10. Bestrooi de crackers met een beetje grof zeezout.
 11. Bak in de oven 8 tot 10 minuten totdat ze licht goudbruin zijn. Blijf er bij, want het kan erg snel verbranden. Bak ze nog een minuutje langer wanneer de crackers er nog wat vochtig uit zien.
 12. Laat afkoelen op een rooster.
 13. Herhaal dit process met het overgebleven deeg.
Laat het deeg afgedekt rusten
Dun uitrollen
Bestrijk bakpapier
Op deegroller rollen
Uitrollen op bakblik
Snijd op maat
Prik gaatjes met vork
Afkoelen op taartrooster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nikkelnoot

Deze crackers passen perfect in een nikkelarm dieet, omdat er geen gist in zit. Wanneer je geen verse rozemarijn hebt kun je ook gedroogde rozemarijn of oregano gebruiken. Gebruik dan wel een kleinere hoeveelheid. Droge kruiden bevatten per 100 gram meer nikkel dan 100 gram dezelfde verse kruiden. Het is immers meer geconcentreerd.

Gebruik alleen witte bloem (bij voorkeur biologisch). Harde durummeel is een meelsoort gemaakt van harde tarwe. Dit is een graansoort, het zegt niets over of het volkoren is of niet. Let hier op wanneer je zoekt naar bloem van grano duro (harde durummeel), dat je geen volkorenvariant kiest.

Olijfolie van de eerste koude persing (extra vergine) heeft een lager nikkelgehalte dan geraffineerde olijfolie en bevat meer voedingsstoffen en smaak.