De volgende stap

 

Iedere persoon reageert anders op nikkel. De één kan bijvoorbeeld regelmatig een gerecht eten met redelijk wat nikkel, de ander zal misschien nooit meer bepaalde voedingsmiddelen kunnen eten, zonder een reactie te krijgen. Het is aan jou om uit te zoeken wat het beste nikkelarme dieet voor jou is. Dit kun je alleen maar te weten komen door het uit te proberen. Wanneer je eenmaal een stabiele basis hebt (na ongeveer half jaar tot een jaar strikt nikkelarm dieet), kun je bepaalde voedingsmiddelen uit gaan testen. Zorg ervoor dat je niet meerdere dingen tegelijk, of vlak na elkaar gaat eten, zo weet je namelijk niet waar je lichaam op reageert. En wanneer je dan een reactie krijgt moet je weer opnieuw beginnen.

Menu uitbreiden

Wanneer je iets aan je dieet wil toevoegen, ga dan als volgt te werk. Houd je een volle week aan een strikt nikkelarm dieet. Wanneer je je goed voelt (geen reacties op het eten van de afgelopen week), probeer je één item, bijvoorbeeld een portie makreel. Vervolgens houd je je weer een volle week aan een nikkelarm dieet. Na die week, weet je of je lichaam het verdraagt of niet. Aangezien het een aantal dagen kan duren voordat symptomen zich voordoen, is het nodig om zo lang te wachten. Het kan zijn dat je na 2 dagen al een reactie krijgt (bijvoorbeeld buikpijn), maar dat andere klachten zich pas na 5 dagen laten zien (bijvoorbeeld eczeem, slapeloosheid, nikkelbultjes (lijkt op acne)).

Verder is het mogelijk dat de één wel een kleine hoeveelheid van een bepaald product verdraagt, terwijl de ander er absoluut niets van mag eten. Sommige kunnen misschien wel een handjevol walnoten ineens eten, een ander kan een handjevol walnoten verdeeld over de week eten, en nog een ander krijgt misschien een reactie na het eten van één walnoot. Ik heb zelf de proef op de som genomen, door 1 dag een halve walnoot te eten, en de volgende dag weer een halve. Twee dagen na het eerste hapje walnoot kreeg ik een reactie. Helaas is dit gezonde tussendoortje voor mij dus niet gezond.

Water

Drink voldoende water, minimaal 1,5 liter per dag. Al de afvalstoffen, waaronder nikkel, moeten immers uit je lichaam worden afgevoerd. Laat de kraan een paar tellen lopen, als die een tijdje niet is gebruikt, bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg of als je uit je werk thuis komt. Zo voorkom je dat je onnodige nikkel drinkt dat zich in het water ophoopt wanneer het in de pijpleidingen en de kraan zit.

Hoe lang duurt dit?

Toen ik begon aan dit dieet dacht ik na een half jaartje streng dieet wel weer “normaal” te kunnen eten. Ik had ook echt zin om weer gebakken gamba’s in knoflookolie te verorberen. Inmiddels weet ik dat ik nooit meer kan eten zoals ik vroeger at, maar dat ik dat ook absoluut niet wil. Want eten zoals ik vroeger deed betekent pijn, lichamelijk ongemak en slapeloze nachten. Met mijn huidige dieet heb ik geen last van pijn of andere kwaaltjes en slaap ik heerlijk en zonder problemen. Dat is voor mij heel wat waard.

Het kan best lang duren voordat je het dieet hebt gevonden dat helemaal op jou is afgestemd. Ik volg dit dieet  nu (2021) ruim 6 jaar en ben nog steeds aan het uitzoeken waar mijn grenzen liggen. Ik probeer nog steeds regelmatig nieuwe dingen toe te voegen aan mijn dieet (met de week-ervoor-en-een-week-erna methode) om te zien of ik de grenzen een beetje kan verleggen. Ik heb nog een lange lijst met dingen die ik wil uitproberen. Het is een leuk vooruitzicht om misschien in de toekomst nieuwe dingen te kunnen eten.

Ten slotte nog één advies; heb geduld! Het is het waard.