Dessert van creamy cheese cake en kersen

 

Na een uitgebreid diner moet er uiteraard iets feestelijks op tafel komen. Hier is het recept voor een dessert van romige cheese cake en kersen. Serveer het in kleine dessertglaasjes voor een feestelijk effect. In kleine glaasjes is het ook handig voor een buffet.

Wil je liever een groot dessert op tafel om gezellig met z’n allen te delen? Serveer het dan in een glazen schaal. Dan kan iedereen net zoveel opscheppen als hij of zijn zelf wil.

Romige vulling met een laagje zoete kersen.

Ingrediënten voor 8 personen

Voor de bodem

  • 150 witte speltbloem (of witte tarwebloem)
  • 40 gr suiker
  • 40 gr duivenpitolie
  • 3 el druivenpitolie
  • 1 ei
  • ½ tl wijnsteenpoeder en mespuntje bicarbonaat (of vervang door 1 tl wijnsteenbakpoeder)
  • mespuntje vanille

Voor de vulling

  • 150 ml slagroom
  • 250 gr mascarpone
  • 1,5 el suiker

Voor de topping

  • 200 gr kersen
  • 1 el suiker
  • ½ el water
  • 1 tl aardappelzetmeel
  • rasp van een halve citroen (biologisch)

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng in een keukenmachine bloem, suiker, ei en 40 gram druivenpitolie met de wijnsteen en bicarbonaat. Vorm met je handen balletjes van het deeg en druk plat met je handen. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Bak in de oven in 15-20 gaar.
  4. Laat de koekjes afkoelen.
  5. Verkruimel de koekjes tot grove kruimels. Hiervoor kun je een deegroller gebruiken of de bolle kant van een lepel. Meng vanille en de rest van de olie erdoor en meng goed door elkaar.
  6. Strooi aardappelzetmeel bij de kersen en meng goed door elkaar, tot er geen klontjes meer zijn.
  7. Verwarm de kersen langzaam in een pan met suiker, water en citroenrasp. Roer regelmatig door. Laat het geheel kort koken, tot de saus dikker begint te worden. Laat afkoelen.
  8. Klop de slagroom met de suiker stijf. Schudt de mascarpone in een schaal en roer goed door om het wat losser te maken. Meng met een spatel mascarpone en slagroom door elkaar door telkens een beetje toe te voegen.
  9. Verdeel de koekkruimels over de dessertglaasjes. Verdeel het mascarponemengsel over de glaasjes en druk aan en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Verdeel de kersen over de glaasjes. Garneer eventueel met een blaadje munt.
  10. Klaar om te serveren.

 

Allergienoot

Hoewel de bodem niet wordt gemaakt met boter, zit er wel lactose in het dessert. Gebruik lactosevrije roomkaas en mascarpone, om het lactosevrij te maken. Let op dat er dan nog wel koemelkeiwit in zit.

Geschikt voor nikkelallergie, notenallergie, soja-allergie, vegetariërs.