Echinaceathee

 

We zitten weer midden in de winter en midden in een griepepidemie. Het is tijd om actie te ondernemen. Met thee van Echinacea help je je lichaam in de strijd om griep en verkoudheid te voorkomen.

Echinacea  is een plant die al door de indianen in Noord-Amerika werd gebruikt om zijn medicinale werking. Er zijn verschillende soorten, waarvan Echinacea purpurea de bekendste is in Nederland. Het wordt ook wel rode zonnehoed genoemd. Het versterkt het afweersysteem en weert virale infecties, oftewel de gewone verkoudheid.

Heerlijk genieten van een kopje Echinaceathee

Je kunt deze thee preventief inzetten door in de herfst te beginnen met dagelijks een kopje van deze thee te drinken. Maar je kunt er ook mee beginnen, wanneer je de eerste tekenen van een verkoudheid voelt aankomen (of iemand binnen je gezin heeft griep of is verkouden). Ben je te laat? En heb je al een griep of verkoudheid? Ook dan is het niet te laat om deze thee te drinken. Het drinken van Echinaceathee kan namelijk de duur van griep en verkoudheid inkorten en klachten verminderen.

Deze thee maak je van pure Echinacea, gedroogd en gesneden. In zowel het blad als de wortel van deze plant zitten verschillende, versterkende eigenschappen. Alle delen van Echinacea bevatten een grote hoeveelheid mineralen, zoals kalium, calcium, selenium, zink, kobalt, ijzer,  maar ook nikkel. De precieze hoeveel nikkel in Echinacea is niet bekend.

Er zijn ook verschillende Echinaceapreparaten te koop.Hier zijn dan vaak hulpstoffen aan toegevoegd die een hoog nikkelgehalte kunnen hebben. Kijk goed naar de ingrediëntenlijst van het product. Bovendien weet je ook niet of het een hoger nikkelgehalte heeft door het productieproces. Toegevoegde nikkel door het productieproces kun je niet aflezen aan de ingrediëntenlijst. Thee van pure Echinacea is dan een veiliger optie, wat nikkelwaardes betreft. Let ook op bij het gebruik van Echinacea op allergische reacties en contra-indicaties (bij voorbeeld bij medicijngebruik).

Hoewel Echinacea een allergische reactie teweeg kan brengen, heeft het ook antiallergische effecten. Daarnaast heeft het antischimmel-, ontstekingsremmende, antivirale en antireumatische effecten.

Hoe maak je nu deze krachtige, behulpzame thee? Gebruik voor elke kop thee één theelepel Echinacea. Laat de kruiden ongeveer 10 minuten trekken in gekookt water.