
Empanadas zijn gevulde pasteitjes die veel worden gegeten in Zuid-Amerika. Ze kunnen gevuld worden met vlees, groenten of vis. Dit recept heeft een vlees- en groentevulling en kun je zo pittig maken als je wilt. Ze zijn heerlijk als snack, zijn zowel warm als koud te serveren en dus ook handig voor onderweg, om mee te nemen als lunch op het werk, of een heerlijke aanvulling bij een picknick.
De empanadas zijn makkelijk in te vriezen. Hierdoor kun je ze gemakkelijk pakken als je onverwacht iets nodig hebt om mee te nemen. Zelfgemaakte kant-en-klaar snacks!
Voor de empanadas gebruik ik dezelfde witte tarwebloem die ik gebruik om brood te bakken, een harde bloem dus. Dat betekent een bloem met proteïnegehalte van minimaal 12 gr. (ik gebruik bloem met een proteïnegehalte van 14 gr.).
Benodigdheden voor 25 stuks
Voor het deeg
- 500 gram witte tarwebloem
- 200 gram boter (koud, in blokjes)
- 160 ml koud water
- 1 ei
- 2,5 tl zout
Voor de vulling
- 175 gram rundergehakt
- 125 gram wortel
- 2 chilipepers
- 1 rode paprika
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 1 el olijfolie
- 2 tl paprikapoeder
- ½ tl kurkuma
- 2 el gesneden verse koriander
- 1 el gesneden verse peterselie
- 1 tl zout
Voor de glans
- 1 ei
Bereidingswijze
- Schud de bloem in de kom van een keukenmachine. Snij de boter in blokjes en voeg toe. Breek het ei en voeg toe. Schenk dan 2/3 van het water in de kom en meng alles goed door. Voeg beetje bij beetje het laatste water toe tot een samenhangend geheel (ongeveer 5 minuten). Afhankelijk van de bloem die je gebruikt kan het zijn dat je iets meer of iets minder water nodig hebt.
- Haal het deeg uit de kom, vorm met de hand een bal en leg het in een glazen kom. Dek af met een bord of deksel en zet minimaal 30 minuten in de koelkast om te rusten.
- Warm een gietijzeren of stalen koekenpan voor. Snij sjalot fijn en fruit in de olijfolie. Snij knoflook fijn en bak even mee. Voeg het gehakt toe en bak met een vork rul.
- Voeg kleingesneden wortel toe en bak een paar minuten mee. Snij paprika en chili fijn en bak mee in de pan. Voeg de overige ingrediënten (behalve de verse kruiden) toe en bak alles gaar. Haal van het vuur, roer de verse kruiden erdoor en laat afkoelen.
Rundvlees, groenten en verse peterselie en koriander - Verwarm de oven voor op 180 graden C.
- Haal de helft van het deeg uit de koelkast. Leg op een licht met bloem bestoven werkoppervlak. Strooi wat bloem over het deeg en de deegroller en rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dikte. Steek met een steker van 11 cm doorsnee rondjes uit het deeg.
- Pak een rond stukje deeg en leg het op je licht gebogen hand (zodat het een beetje een kommetje vormt. Maak met een kwastje (gedoopt in water) de randen van het deeg een klein beetje nat. Schep met een lepel wat vulling in het middel van het deeg. Vouw het deeg dubbel en knijp vervolgens met je vingers de randjes van het deeg dicht, begin aan een kant en ga vervolgens, al knijpend, naar de andere kant tot het hele pasteitje dicht is.
- Leg de empanada op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk met een vork de randjes aan, zodat het overal goed dicht zit. Maak zo alle pasteitjes. Ik gebruik hiervoor 2 bakplaten.
- Breek een ei in een kommetje, klop met een vork los. Bestrijk de empanadas met het ei.
- Bak de empanadas goudbruin in 25 tot 30 minuten.
- Haal uit de oven en laat een klein beetje afkoelen, voordat je ze serveert.
Allergienoot
Om de empanadas zo nikkelarm te maken gebruik je witte tarwebloem (of witte speltbloem) en roomboter (geen margarine). Uiteraard is het gehakt ongekruid.
You must be logged in to post a comment.