Fettuccine aglio, olio e pepperoncino

 

Dit weekend hadden we vrienden uitgenodigd voor een etentje bij ons thuis. Een Italiaanse vriend had fettuccine meegenomen. Hij had deze zelf gemaakt van verse ingrediënten. Het is heerlijk om mee te mogen genieten van deze verse, zelfgemaakte pasta aan een tafel vol met vrienden.

Ik vind het toch weer verbazingwekkend, maar ook geruststellend dat er jonge mensen zijn die met het grootste gemak een kilo verse pasta maken. Zo zie je maar weer dat het in Italië niet ongewoon is dat jonge mensen zelf hun eten bereiden van verse ingrediënten en dat het niet beperkt is tot de oudere generatie. Hopelijk zijn er ook hier genoeg (jonge) mensen die van écht koken houden en van een paar basisingrediënten iets moois kunnen maken.

Een Italiaanse vriend bracht deze zelfgemaakte fettuccine mee voor een etentje

Terug naar de dinner party. Voor het grootste deel van de gasten werd de fettuccine geserveerd met een tomatensaus, vers gemaakt natuurlijk. Voor nikkelisten is tomatensaus niet geschikt. Ik heb voor een aantal personen een andere, nikkelarme variant gemaakt. Aglio, olio e pepperoncino is een “saus” die in Italië vaak wordt gebruikt. Het is een heel simpele manier om pasta klaar te maken, maar tegelijkertijd een heel smaakvolle manier.

Fettuccine aglio, olio e pepperoncino

De verse chilipeper heb ik niet meegebakken in de olijfolie, maar later toegevoegd, omdat de kinderen die mee aten niet van chilipeper houden. Wanneer je de chilipeper kort meebakt in de olie geeft dit nog wat extra smaak.

Ingrediënten

 • 350-400 gram verse fettucine
 • 2-3 eetlepels olijfolie extra vergine
 • Paar takjes platte peterselie
 • 1 teentje knoflook
 • 1 chilipeper
 • zeezout

Bereidingswijze

 1. Breng een pan met ruim water aan de kook. Voeg zout toe wanneer het water flink kookt. Proef het water of het zout genoeg is, het moet ongeveer het zoutgehalte van de zee hebben. Wacht tot het water opnieuw kookt.
 2. Schud de pasta in het water en roer regelmatig door.
 3. Verwarm in een pannetje de olijfolie, langzaam op een laag vuur.
 4. Voeg geperste knoflook en fijngesneden chilipeper toe. Hou het vuur laag om aanbranden te voorkomen. Zet het vuur uit, wanneer de knoflook gaar is.
 5. Snij de peterselie fijn.
 6. Controleer of de pasta gaar is. Dit doe je door een sliert fettucine uit het water te halen met een vork en een stukje af te bijten. De totale kooktijd hangt af van hoe dik de pasta is.
 7. Giet de pasta af in een vergiet en schud meteen terug in de pan.
 8. Giet meteen de olijfolie bij de pasta. Voeg peterselie toe en roer goed door.
 9. Serveren maar!

 

Nikkelnoot

Fettuccine is gemaakt van semolina. Dit is een soort griesmeel. Griesmeel is grofgemalen en wordt gewonnen bij de productie van bloem en meel. Het kan worden gemaakt van tarwe, spelt, mais of rijst. In het noorden van Europa wordt griesmeel gemaakt van gewone tarwe. Wanneer griesmeel is gemaakt van  durum tarwe (harde tarwesoort) wordt het ook wel semolina genoemd. In het zuiden van Europa wordt griesmeel namelijk vooral gemaakt met durum tarwe en heet het in Italië semolina. Deze semolina is uitermate geschikt om verse pasta van te maken. Met 4 µg nikkel per 100 gram past semolina goed in een nikkelarm dieet. Wanneer griesmeel is gemaakt van mais, is het niet geschikt voor nikkelisten.