Filorolletjes met zoete aardappel en feta

 

Een mooi voorgerecht met zoete aardappel. De feta zorgt voor een rijk en zoute smaak. Deze rolletjes worden gebakken in de oven. Hierdoor bevatten ze veel minder vet dan gefrituurde rolletjes en zijn ze geschikt voor mensen met nikkelallergie.

Goudbruine filodeegrolletjes met feta

Ingrediënten voor 10 rolletjes

  • 500 gram zoete aardappel
  • 150 gram feta
  • 1 kleine sjalot
  • 2 el verse munt (klein gesneden)
  • 2 el verse platte peterselie (klein gesneden)
  • zout
  • (chili)peper
  • 1 el olijfolie, plus extra om te bestrijken

 

Bereidingswijze

  1. Haal het filodeeg uit de diepvries, haal uit de verpakking en leg op een vochtige, schone theedoek. Leg er een andere vochtige, schone theedoek bovenop. Vouw het deeg uit, wanneer het begint te ontdooien.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Snipper de sjalot en bak aan in een beetje olijfolie. Rasp de zoete aardappel en bak een paar minuten aan tot het zacht is.
  4. Verkruimel feta in een kom, voeg munt, kruiden en zout en peper toe. Voeg niet te veel zout toe, feta is van zichzelf behoorlijk zout. Voeg de aardappel toe en meng goed door elkaar.
  5. Neem een vel filodeeg, leg het voor je neer op een schoon werkoppervlak. Smeer de zijkanten en de zijde die het verste weg ligt in met olijfolie.
  6. Leg wat van het aardappelmengsel aan de zijde die het dichtst bij je ligt en verdeel gelijkmatig uit (laat een paar centimeter aan de zijkanten vrij.
  7. Vouw de zijkanten naar binnen en bestrijk deze met olijfolie.
  8. Rol voorzichtig en zo strak mogelijk op tot een rolletje. Leg het rolletje op een met papier beklede bakplaat.
  9. Wanneer alle rolletjes klaar zijn, bestrijk je ze met olijfolie.
  10. Bak in de oven in 20-25 minuten gaar.
  11. Serveren maar.
  12. Omdat de rolletjes in de oven worden gebakken, blijven ze minder lang krokant dan wanneer ze gefrituurd zijn. Wil je de rolletjes van te voren maken, bak ze dan 15 minuten in de oven en bak ze vervolgens af in 10-15 minuten op 180 graden.

 

Allergienoot

Geschikt voor nikkelallergie, is notenvrij, sojavrij en vegetarisch.

Om het glutenvrij te maken, gebruik je rijstvellen om de rolletjes te maken.