Firenze, Italië – lunch en avondeten

In Italië is al sinds de jaren 80 bekend dat nikkel in voeding een allergische/intolerante reactie kan veroorzaken. Het is dan ook vrij gewoon als je een restaurant binnenstapt, tegen de ober zegt dat je allergisch bent voor nikkel, dat de ober of kok al  een idee heeft wat je niet mag eten. Begin de bestelling altijd met “I am allergic to nickel”, of “sono allergico all nichel”. De ober kan met je meedenken en suggesties doen. Het is dan ook makkelijker om iets terug te sturen, mocht er toch iets op je bord liggen wat je overduidelijk niet mag eten.

Bistecca di manzo con rucola e grana, patate al forno e verdure grigliate (biefstuk, aardappel en groenten op z’n Italiaans)

Antipasti

Ook als nikkelist kun je heerlijk genieten van Italiaanse voorgerechtjes, de antipasti. Italiaanse vleeswaren, zoals rauwe ham en salame bevatten niet al te veel nikkel. Ook verschillende kazen kun je rustig bestellen, zoals parmigiano of pecorino. Gerechten met schaal- en schelpdieren zitten helaas vol nikkel, dus geen cozze (mosselen) of gamberi (garnalen) op je bordje. Olijven kunnen natuurlijk wel, liefst ongevuld en met pit, die zijn vaak het lekkerst.

Let wel op met het brood, dit kan teveel nikkel bevatten, omdat je niet weet waar het gemaakt is.

pasta al uovo con aglio en olio en vers geraspte parmezaanse kaas (eipasta met knoflook en olijfolie)

Italiaans eten is iets anders opgebouwd dan in Nederland. In plaats van dat je alles ineens op je bord krijgt met een grote hoeveelheid saus, bestel je in Italië pasta of risotto als eerste gerecht (primo piatto). Met een simpele pasta zonder sugo (tomatensaus) zit je meestal wel goed. Vraag gerust om een pasta bianca all’olio. Risotto is vaak een risico, omdat je niet weet wat voor soort bouillon wordt gebruikt.

Hoofdgerecht

Vlees of vis wordt als tweede gerecht geserveerd (secondo piatto). Je krijgt vaak een stuk vlees of vis op je bord met niets erbij. Bijgerechten zijn namelijk los te bestellen, de contorni. Ga je voor vlees, kies dan een simpel stuk vlees, liefst grigliata (gegrild). Laat alle stoofpotjes (stufate) voor wat ze zijn. In Italië kun je heerlijk verse vis bestellen. Keuze is uit een filetto (filet) of intero (hele vis). Ook hier is grigliata een goede keuze. Vraag voor de zekerheid wel hoe het is klaargemaakt, om er zeker van te zijn dat er bijvoorbeeld geen tomaten in zitten.

Als contorni zijn patate al forno (verse aardappel gebakken in de oven met olijfolie) of verdure grigliate (gegrilde groenten, vaak aubergine, courgette en paprika) een prima mogelijkheid om te eten.

Puur eten

Italiaans eten wordt gekenmerkt door zijn eenvoud en smaak. Er zijn veel gerechten waaruit je kunt kiezen die geschikt zijn voor nikkelisten. Zo zul je wanneer je biefstuk besteld, een bord krijgen met alleen een biefstuk er op. Geen sla, geen frites en geen saus erbij. Voor nikkelisten is dit fantastisch. Hetzelfde geldt vaak voor een salade, die wordt vaak geserveerd zonder kant-en-klare dressing. Je kunt er zelf olijfolie en azijn op doen om het op smaak te brengen, als het tenminste nikkelarme sla is.

Pizza bianca met toscaanse salame, pizza bianca met courgette en speck, pizza met speck en rucola

Pizza

In Nederland zal ik niet zo snel een pizza eten buiten de deur. In Italië is het een ander verhaal. Daar wordt pizza gemaakt met verse ingrediënten, zoals verse gist. Een pizza bianca uiteraard, zonder tomatensaus. Hoewel ik pizza in Italië goed verdraag, zal ik niet vaker dan één keer per week pizza eten. Dit om opeenstapeling van nikkel te voorkomen.

Nog even wat tips op een rijtje:

  • Vermijd fastfood restaurants en internationale ketens
  • Vermijd toeristeneten.
  • Vermijd niet-Italiaans eten (zoals aziatisch, (Zuid-) Amerikaans, fusion etc).
  • Geen hippe, alternatieve restaurantjes waar reclame wordt gemaakt met vegan gerechten.
  • Frisdrank wordt in Italiaanse restaurants vaak geserveerd in blik (lattina).
  • Kies authentiek Italiaans.
  • Ga voor puur en simpel.

En ten slotte; buon appetito en geniet van al het heerlijks dat Italië te bieden heeft. Naast het heerlijke eten heeft Firenze nog veel meer te bieden. Ik heb de tickets voor de galleria degli uffizi en l’accademia geboekt en kijk er al naar uit om na het bekijken van al dat moois de straatjes door te struinen op zoek naar authentieke eettentjes waar je uren kunt doorbrengen en kunt genieten van la dolce vita.