Focaccia

 

Dit heerlijke, platte brood uit Italië is ook daarbuiten een groot succes. Je kunt het beleggen als een broodje (bijvoorbeeld met rucola en rauwe ham), als luxe broodje of extraatje bij een picknick of een uitgebreide lunchtafel. Maar ook als tussendoortje op school of op het werk is het makkelijk om mee te nemen (hou er wel rekening mee dat het vet is door de olie, pak het daarom in een servetje in). En ten slotte kun je het natuurlijk goed gebruiken als borrelhapje. Een stukje warme focaccia dopen in wat olijfolie is verrukkelijk.

Dit is een makkelijke versie van focaccia en kun je maken zonder keukenmachine of al te veel kneedwerk. Wat je nodig hebt is tijd en goede ingrediënten.

Dit recept is voor een hele bakplaat. Wanneer je wat over hebt, bewaar het dan in de diepvries (in porties gesneden). Zo heb je altijd een tussendoortje op voorraad.

Luchtige focaccia met rozemarijn en zeezout

Ingrediënten

 • 600 gr witte tarwebloem
 • 500 gr water
 • 4 gr verse gist
 • 3 tl zout
 • ½ tl grof zeezout
 • 4 el olijfolie
 • paar takjes rozemarijn

Bereidingswijze

 1. Verkruimel de gist in het water en meng tot de gist is opgelost.
 2. Schud de bloem bij het water en meng met een houten lepel door.

  Makkelijk om mee te nemen
 3. Voeg 3 tl zout en fijngesneden takjes rozemarijn toe. Meng door.
 4. Laat het deeg afgedekt op een warme plek ongeveer 3 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Ik leg altijd een bord op de kom en zet het in de oven met het lampje aan.
 5. Leg een vel bakpapier op een bakplaat (standaard ovenbakplaat van 35×43 cm). Giet een derde van de olijfolie op het bakpapier en verdeel over het papier. Giet het deeg op de bakplaat. Giet een derde van de olijfolie over het deeg. Spreid het deeg goed uit over de bakplaat met behulp van je vingers.
 6. Dek af met een vel bakpapier en zet op een warme plaats om te rijzen (ongeveer 1,5 uur).
 7. Verwarm de oven voor op 210 graden.
 8. Maak je vingers nat met wat water en maak met behulp van je vingers deukjes in het deeg. Bestrooi met grof zeezout. Bak in de oven in ongeveer 20 minuten gaar. Haal uit de oven en bestrijk met behulp van een kwastje de rest van de olijfolie over de focaccia en laat verder afkoelen.