Frittata met groenten

 

Frittata is een Italiaans gerecht wat is ontstaan om restjes te gebruiken. Je kunt restjes groenten, maar ook vlees, vis, pasta en rijst gebruiken. Je kunt ook allerlei groenten die je nog in de koelkast hebt liggen gebruiken.

Het is makkelijk om mee te nemen voor een lunch op kantoor, maar ook voor een dagje weg is het erg handig, omdat er zowel groenten als proteïne van de eieren in zitten.

Met wat radicchiosla en wit desembrood maak je van deze frittata een complete lunch

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 8 eieren
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • of restjes groenten/vlees/vis
  • 1 teentje knoflook
  • zout en (chili)peper
  • eetlepel platte peterselie
  • olijfolie om in te bakken

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de groenten klein en bak in een beetje olijfolie in een gietijzeren of stalen pan (26 cm doorsnede). Pers de knoflook uit en bak mee tot de groenten beetgaar zijn.
  2. Breek de eieren in een kom en klop met een vork los. Snijd peterselie fijn en voeg toe aan de eieren, samen met zout en (chili)peper.
  3. Schud de groenten bij de eieren en roer meteen goed door, tot alles goed gemengd is.
  4. Maak de pan schoon met een papiertje en zet terug op het fornuis. Wanneer de pan warm genoeg is, giet je wat olijfolie in de pan en wacht tot deze heet is (de olie is dan vloeibaarder). Giet dan het eimengsel in de pan. Verdeel met een vork de groenten gelijkmatig uit over de pan. Dek af met een deksel en laat op laag vuur gaar worden.
  5. Wanneer de frittata net gaar is, keer je de frittata om met behulp van het deksel of een bord. Giet eventueel opnieuw een beetje olie in de pan. Zet het vuur wat hoger om aan de andere kant in een paar minuten zonder deksel goudbruin te bakken.
  6. Klaar om te serveren. Of laat het afkoelen en snij in kleine porties om mee te nemen.