Wat een heerlijke groenten zijn het toch, spruitjes. Vroeger kon je me er echt niet blij mee maken, maar nu eet ik ze erg graag. Boordevol vitamine C, en dat kan iedereen wel gebruiken in de wintermaanden.
Voor de kaas gebruik ik het liefst Pecorino Sardo, een Sardijnse harde schapenkaas die veel wordt gebruik voor pasta. Pecorino Romano is wat makkelijker aan te komen, maar is een stuk zouter. Let hier op bij het toevoegen van zout aan de spruitjes. Gran Padano of Parmigiano Reggiano zijn ook prima kazen om te gebruiken. Ik gebruik altijd een verse kaas en rasp deze zelf. Dat is nét wat lekkerder dan kant-en-klaar geraspte kaas uit een zakje. Heb je teveel kaas geraspt? Bewaar het dan in de vriezer voor een andere keer.

Ingrediënten
- 500 gr spruitjes
- 20 gram Pecorino of Gran Padano (of een andere harde kaas)
- halve chilipeper
- teentje knoflook
- zout (optioneel)
- 2 el olijfolie
- 2 el water
Bereidingswijze
- Maak de spruitjes schoon en verwijder de buitenste blaadjes.
- Verwarm de olie in een pan. Snij knoflook en chilipeper fijn en bak kort aan. Voeg spruiten toe en bak een minuut aan. Voeg eventueel zout toe. Voeg water toe en leg het deksel op de pan. Laat de spruiten in ongeveer 6 minuten gaar stomen.
- Rasp de kaas.
- Schep de spruiten uit de pan in een ovenschaal. Meng de kaas erdoorheen.
- Grill een paar minuten onder de grill in de oven.
- Haal uit de oven. Klaar om te serveren.
Allergienoot
Spruiten zijn niet alleen een goede bron van vitamine C, maar bevatten ook weinig nikkel.
Parmezaanse kaas is minimaal 12 maanden gerijpt en bevat door het rijpingsproces geen lactose meer.
Dit gerecht glutenvrij, vegetarisch, sojavrij en notenvrij.
You must be logged in to post a comment.