Gegrilde radicchio

 

Radicchio is een rode slasoort met donkerpaarse bladeren met wat witte lijntjes erdoor. Deze sla vind je vaak terug in kant-en-klare slamixen of in zijn geheel in de vorm van bolletjes. Deze sla kun je verrassend genoeg ook warm eten. Wanneer je het grilt op een grilplaat of in de oven geeft deze sla een heerlijke, herfstige smaak.

Gegrilde sla is een heerlijk en makkelijk bijgerecht

Radicchio is een herfstgroenten en groeit volop in Italië. Het heeft een wat bittere smaak, wat nog mooier tot zijn recht komt met wat balsamico-azijn. Met een laag nikkelgehalte past het prima in een nikkelarm dieet.

Kun je geen radicchio vinden? Probeer het dan eens met roodlof, het rode zusje van witlof.

Benodigdheden

  • 1 krop radicchio
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 tot 2 eetlepels balsamico-azijn
  • (chili)peper en zout
  • platte peterselie

Bereidingswijze

  1. Verwijder de buitenste bladeren van de sla. Snij in vieren en leg de parten in een glazen ovenschaal met de binnenste kant naar boven.
  2. Schenk de olijfolie en azijn over de sla en zorg ervoor dat het goed tussen de bladeren door kan sijpelen.
  3. Bestrooi met zout en (chili)peper en verwarm 15-20 minuten in de oven op 180 graden. Zorg ervoor dat de sla niet te bruin wordt en nog knapperig is.
  4. Je kunt de sla ook warm maken onder de gril in de oven. Let dan goed op dat het niet aanbrand, de gril is vaak heter dan de oven en de sla is een delicate groente.
  5. Haal uit de oven, bestrooi met fijngesneden peterselie en serveer direct.

 

Allergienoot

Om het gerecht zo nikkelarm te houden gebruik je bovenstaande hoeveelheden olijfolie en azijn. Heb je hier geen last van, of heb je een lagere intolerantie, wees dan minder zuinig en giet eventueel vlak voor het serveren nog wat extra olijfolie over de radicchio.

Dit gerecht is nikkelarm, vrij van gluten, melk, noten en soja.