Gemarineerde olijven

 

Olijven zijn een heerlijke snack op tafel, zowel bij de borrel als op de eettafel. Deze steenvrucht wordt al millennia gegeten en is een vast onderdeel van de gezonde mediterraanse keuken. Er zijn veel verschillende soorten olijven die je natuurlijk kant en klaar op tafel kunt zetten. Maar wanneer je een beetje tijd in deze mooie vrucht stopt, heb je een overheerlijke olijf waarbij je je vingers kunt aflikken. Wanneer je deze gemarineerde olijven de avond van te voren maakt, zullen de smaken goed ingetrokken zijn.

Olijven zijn een gezonde snack en zitten boordevol gezondheidsvoordelen. Het zit vol vitaminen, mineralen, anti-oxidanten, is goed voor bloeddruk en cholesterol en nog veel meer. Olijven bevatten veel vet, maar wel het “goede” soort vet. Het is goed voor ontstekingen, bevat weinig koolhydraten, waarvan een groot deel vezels. De pekel waarin olijven worden bewaard heeft vaak een hoog zoutgehalte, laat de olijven daarom ook altijd goed uitlekken voor je ze gebruikt.

Maar welke olijf kies je nu om te marineren? Het spreekt voor zich dat je kiest voor een zo natuurlijk mogelijk product. Zo zijn er bijvoorbeeld gitzwarte olijven verkrijgbaar. Deze zijn chemisch gerijpt en gekleurd waardoor ze die intens zwarte kleur krijgen. Vermijd olijven die er niet natuurlijk uitzien. Ook reeds gevulde olijven kun je beter laten liggen. Heb je een olijf eenmaal gekocht en blijkt de smaak chemisch te zijn, kies volgende keer dan een andere soort. Er zijn vele soorten goede kwaliteit olijven op de markt. Ga op onderzoek uit en probeer verschillende soorten, maten en kleuren.

Gemarineerde biologische Kalamata olijven

Ingrediënten

  • 200 gram olijven met pit (bij voorbeeld Kalamata)
  • 1 eetlepel olijfolie extra vergine (bij voorkeur biologisch)
  • Een paar takjes verse oregano
  • 1 chilipeper
  • 1 teentje knoflook

Bereidingswijze

  1. Giet de olijven eventueel af
  2. Schep de olijven in een glazen potje.
  3. Voeg grofgehakt oregano, fijngehakte chilipeper en in schijfjes gesneden knoflook toe.
  4. Voeg de olijfolie toe. Roer goed door, zodat alle olijven bedekt zijn met de olijfolie.
  5. Laat een paar uur staan en roer regelmatig door, zodat de olijven de smaken goed op kunnen nemen.

 

Kijk hier voor meer borrelhapjes

Nikkelnoot

Olijven passen met 9 µ nikkel per 100 gram goed in een nikkelarm dieet. Toch is het beter om er niet onbeperkt van de eten, samen met de olijfolie is het nikkelgehalte iets hoger.  Een teveel aan olijven kan een nikkelreactie veroorzaken, afhankelijk van wat je die dagen nog meer eet en drinkt. Het is dus beter om gewone porties aan te houden. Maar wat is nu een gewone portie? Ongeveer 5 tot 10 olijven is een éénpersoonsportie, afhankelijk van de grootte van de olijven en de persoon (lengte, gewicht en geslacht). Helaas kun je het potje gemarineerde olijven beter niet in je eentje wegwerken, en zul je moeten delen met anderen.

Kant-en-klaar gemarineerde olijven zijn vaak gemarineerd in een nikkelrijke marinade. Ook kant-en-klaar gevulde olijven zijn geen goede optie voor nikkelisten. Kies daarom altijd voor olijven met zo min mogelijk ingrediënten, en bij voorkeur biologisch. Sommige olijven worden namelijk chemisch gerijpt en chemisch op kleur gehouden. Het effect hiervan op het nikkelgehalte is niet bekend.

Uiteraard zijn olijven uit blik niet toegestaan in een nikkelarm dieet. Zoek liever olijven uit die verpakt zijn in een glazen potje.