Geroosterde kip met citroen en tijm

 

Niets is zo lekker als geroosterde kip uit de oven met citroen en tijm. Het is een echt familiegerecht en je ziet zó de hele familie aan tafel zitten met een hele geroosterde kip midden op tafel. Sappig, mals kippenvlees met een krokant goudgeel korstje.

Overheerlijk geroosterde kip

De citroen zorgt voor een frisse jus, waardoor het vlees heel sappig blijft. Bovendien is het ook nog makkelijk om klaar te maken. Omdat de kip in de oven gaart, heb je je handen vrij om iets anders te doen.

Gebruik alleen biologische citroen. Dit geeft niet alleen een veel betere smaak (een echte citroensmaak in plaats van een bittere, scherpe smaak), maar heeft ook geen waslaagje op de schil. Door het roosteren in de oven komt het onnatuurlijke laagje van een niet-biologische citroen in de kip en de jus terecht. Met een biologische citroen kun je optimaal genieten van de smaak en de goede eigenschappen van citroen.

Benodigdheden

 • 1 biologische kip
 • 1 biologische citroen
 • paar takjes tijm
 • peper en zout

 

Met een kernthermometer kun je precies in de gaten houden wanneer de kip gaar is.

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Haal het touwtje van de kip, als dat er nog om zit.
 3. Snij de citroen in de lengte door de helft.
 4. Was de takjes tijm en stop deze in de buikholte van de kip.
 5. Stop de citroen één voor één in de buikholte van de kip, zo doende dat de openkant van de citroen aan de binnenkant van de buikholte zit (je zet als het ware de buitenkanten van de citroen tegen elkaar).
 6. Bestrooi met zout en peper.
 7. Leg de kip in een ovenschaal op een rooster.
 8. Steek na 60 minuten een vleesthermometer in de kip. De beste plek is tegen een bot aan (tussen de poot en het karkas). Dit zijn de plekken van een kip die het langst nodig hebben om gaar te worden. Wanneer het vlees bij het bot 75 graden heeft bereikt is de kip klaar. Je kunt dit ook zien wanneer je in het vlees prikt, de sappen die er uit komen zijn dan helder en niet rood of roze. Afhankelijk van de grootte van de kip zal de totale baktijd ongeveer 1,5 uur tot 2 uur bedragen.
 9. Om het vlees lekker mals te houden is het nodig om de kip te bedruipen. Hiervoor kun je een vleesbedruiper gebruiken. Na het eerste uur in de oven, bedruip je om het kwartier de kip. Met de vleesbedruiper zuig je het kookvocht uit de onderkant van de schaal en druipt dit over de kip. Je kunt ook een kleine opening maken in het velletje en zo onder het vel, rechtstreeks op het vlees bedruipen. Je kunt ook gewoon een lepel gebruiken om het vlees te bedruipen.
 10. Haal de kip uit de oven wanneer deze gaar is. Bedruip nogmaals en laat een paar minuten rusten. Snij de kip in stukken, bedruip nogmaals en serveer.

 

Allergienoot

Geschikt voor nikkelallergie, lactose-intolerantie, glutenallergie, notenallergie, soja-allergie, melkallergie.

Voor nikkelisten is het handig om te weten dat in een biologische kip minder nikkel zit. Bovendien is deze lekkerder van smaak. Let er ook op dat je geen maiskip neemt. Mais wordt immers niet goed verdragen door nikkelisten.