Geroosterde kip met sinaasappel en venkelsalade

 

Met familie en vrienden aan tafel is het dé perfecte gelegenheid om een hele kip op tafel te zetten. Een hele kip is voldoende voor 4 tot 6 personen (beetje afhankelijk van hoe groot de kip is). Als je de kip roostert in de oven op deze manier heb je gegarandeerd sappige kip, zelfs de filet is heerlijk sappig en vol van smaak.

Benodigdheden

 • Hele kip
 • 3 stuks venkel
 • 1 sinaasappel (biologisch of in ieder geval onbehandeld)
 • 1 el witte wijnazijn
 • 1 el olijfolie
 • zout en peper

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Was de sinaasappel, snij doormidden en pers 3 eetlepels sap uit de sinaasappel in een kommetje. Voeg olijfolie toe en meng door elkaar.
 3. Leg de kip in een glazen ovenschaal en bestrijk de kip met de helft van de sinaasappelmarinade met behulp van een kwastje. Strooi zout en peper over de kip.
 4. Vul de holte van de kip met de 2 helften van de sinaasappel.
 5. Bak in de oven voor 60 minuten.
 6. Snij de venkel tweemaal in de lengte doormidden en spoel goed af (ook tussen de bladeren). Snij in lange repen van ongeveer een halve centimeter dikte.
 7. Haal uit de kip uit de oven en bestrijk nogmaals met de rest van de sinaasappelmarinade. Steek een kernthermometer in de kip (in het pootje, vlak naast het bot). Leg de reepjes venkel naast de kip in de ovenschaal en meng het even door de sappen die in de schaal zitten. Bestrijk de kip nogmaals met de marinade en sprenkel de rest over de venkel.
 8. Zet de schaal terug in de oven om verder te garen. Wanneer de kip van binnen een temperatuur van 90 graden heeft bereikt, is deze gaar. Je kunt dit ook controleren door met een scherp mes een stukje in het vlees van het pootje te snijden, vlak bij het bot. De kip is gaar wanneer het sap wat er uit komt helder van kleur is (niet meer rood). Wanneer de kip aanbrandt, maar nog niet gaar is, bedek de kip dan af met een stuk bakpapier. Dit zorgt ervoor dat het vel van de kip dit aanbrandt, maar wel goed kan doorgaren.
 9. Haal de kip uit de oven wanneer deze gaar is. Bedek met een stuk bakpapier en een schone keukendoek er bovenop. Laat de kip zo 10 minuten rusten.
 10. Schep de venkel op een schaal en roer de azijn erdoor.
 11. Serveren maar!