Geroosterde paprikasoep met zoete aardappelchips

 

Verse geroosterde paprika’s geven deze soep een heerlijke smaak. Dit gerecht is genoeg voor 10 personen als het als amuse wordt geserveerd. Gebruik je de soep als voorgerecht, ga dan uit van 4 tot 6 personen.

Gegrilde paprikasoep met zoete aardappelchips en chili

Ingrediënten voor de soep

  • 4 rode paprika’s
  • 100 gram zoete aardappel
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • (chili)peper en zout

Ingrediënten voor de chips

  • 150 gram zoete aardappel
  • 1 tl olijfolie
  • zout en eventueel chilipeper

Bereidingswijze

  1. Was de zoete aardappel voor de soep, snij de uiteinden eraf (hier blijft vaak wat viezigheid achter) en leg in een ovenschaal. Was de paprika’s en leg in de ovenschaal. Leg de sjalotten met schil in de ovenschaal. Plet een teentje knoflook (in de schil) en leg in de ovenschaal.
  2. Gril de groenten op 180 in de oven voor ongeveer 90 minuten.
  3. Schil intussen de andere zoete aardappel en snij in zeer dunne plakjes met behulp van een dunschiller of mandoline. Leg de plakjes in een kom met ruim water en laat een half uur staan. Roer regelmatig door en ververs één keer het water.
  4. Schud de plakjes aardappel in een vergiet en daarna op een schone theedoek. Dep helemaal droog.
  5. Leg de plakjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Besprenkel met een halve theelepel olijfolie en wrijf met je vingers de olie over de aardappelschijfjes om het goed te verdelen. Verspreid de aardappel over de bakplaat, zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen. Bak in de oven op 180 graden voor 10-15 minuten. Blijf bij de oven en hou het in de gaten. De plakjes aardappel zijn zó dun dat ze snel aan kunnen branden.
  6. Haal de aardappelchips uit de oven zodra ze beginnen te bruinen en niet meer vochtig zijn. Bestrooi met zout en eventueel met een snufje chilipoeder. Laat afkoelen.
  7. Haal de schaal met groenten uit de oven. Bedek de schaal met een bijpassend deksel, zodat de schaal helemaal is afgedekt.
  8. Wanneer de groenten helemaal zijn afgekoeld begin je met het ontvellen van de paprika’s. Dep hiervoor je vingers in een schaaltje met water om velletje en zaadjes die aan je vingers blijven plakken er af te halen. Vang het sap dat uit de paprika komt op in een glazen kom, waar je de ontvelde paprika’s ook bij doet. Houd vooral niet de paprika onder stromend water en dompel ze ook niet onder in water. Dit is wel een makkelijke manier om paprika’s te ontvellen, maar zo gaat ook veel smaak verloren, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
  1. Snij de zoete aardappel doormidden en schep het vruchtvlees er met behulp van een lepel uit, schep bij de paprika’s.
  2. Doe hetzelfde met de sjalot en knoflook.
  3. Voeg wat zout en peper toe en pureer alles in de blender tot een gladde soep. Voeg eventueel een klein beetje water toe.
  4. Verwarm de soep en serveer met de aardappelchips.

 

 

Allergienoot

Van gegrilde paprika’s zijn de schilletjes makkelijk er af te halen wanneer deze direct uit de oven worden afgedekt. Dit kun je makkelijk doen met een glazen ovenschaal waar een bijpassend deksel bij zit. Wanneer je dit niet hebt, kun je de gegrilde paprika’s ook in een emaille of glazen pan doen met een bijpassend deksel, om af te laten koelen en het velletje er af te laten zweten. Op deze manier heb je geen aluminiumfolie nodig. Goed voor het milieu en goed voor je gezondheid, vooral wanneer je nikkelallergie hebt.