Glazen pannen en schalen: gebruik en onderhoud

 

Lees meer over gebruik en onderhoud van emaille pannen.

Lees meer over gebruik en onderhoud van stalen en gietijzeren pannen

Glazen 5 liter pan, ideaal voor pasta en soep

Glazen kookpannen: gebruik en tips

Er zijn verschillende soorten glazen pannen. Het gebruik ervan kan verschillen. Dit is namelijk afhankelijk van het productieproces van de pan. Zo zijn er pannen die je zonder problemen uit de vriezer kunt halen en direct in een hete oven zetten. Maar zo zijn er ook pannen die je niet op een koud oppervlak kunt zetten als het warm is en waar je geen koud water in mag doen als de pan heet is. Lees dus altijd goed de instructies van de pan die je hebt of wilt aanschaffen. Een paar gebruiksaanwijzingen gelden voor alle glazen pannen.

Ten eerste mag een glazen kookpan nóóit leeg verhit mag worden. Voordat je het gas aanzet, giet je er wat olijfolie in, boter, water of wat je dan ook gaat koken in de pan. Zorg er ook voor dat de pan tijdens het koken niet droog komt te staan.

De pan geleidt de warmte erg goed en zal snel de inhoud opwarmen. Zet het gas wat lager dan je gewend bent, om aanbranden te voorkomen. Gebruik het deksel op de pan, om zo nóg meer energie of gas te besparen. Zorg dat de vlam van het vuur niet buiten de rand van de pan komt. Ook voor andere hittebronnen (electrisch, keramisch of inductie) geldt dat de warmtebron niet groter mag zijn dan de pan.

Gebruik bij voorkeur houten of silicone keukengerei, dit is goed voor de pan en bovendien nikkelvrij.

Glazen pan die bestand is tegen grote hitteschommelingen

Afwassen en opbergen

Glazen pannen mogen niet in de vaatwasser en moeten altijd met de hand worden schoongemaakt. De pan is eenvoudig schoon te maken. Gewoon met warm water, een mild afwasmiddel en een doekje of eventueel sponsje. Gebruik geen metalen schuursponsjes en ook geen schuurmiddel, die kunnen de pan beschadigen. Voor aangekoekte pannen laat je de pan even weken in warm water met wat afwasmiddel.

En wat te doen als de pan heel erg is aangebrand? Geen probleem. Giet warm water en een beetje afwasmiddel in de pan en laat een paar minuten weken. Daarna gewoon afwassen met een sponsje en je zult zien dat het snel en makkelijk schoon te maken is. Als dat niet helpt laat je het water even koken in de pan, de aangekoekte resten koken dan los.

Droog de pan na het afwassen droog met een schone doek. Berg de pan op en bescherm hem met bijvoorbeeld een stoffen panbeschermer, als je er nog iets anders bovenop zet.

Cakevorm, taartvorm en andere ovenschalen van borosilicaatglas

Glazen ovenschalen: gebruik en tips

Ovenschalen van borosilicaatglas zijn een hard soort glazen schalen. Pyrex is een merknaam borosilicaatglas. Ze zijn bestendig tegen lage en hoge temperaturen. Je kunt glazen ovenschalen bijvoorbeeld in de vriezer, maar óók in de oven zetten.

Borosilicaatglas is uitermate geschikt om eten in te bewaren, zélfs in de vriezer. Het glas reageert niet met voedsel, dit betekent dat er niets lekt uit de schaal in het eten en andersom (de schaal verkleurt niet door sterk gekleurd eten). Het is daarom zeer geschikt voor mensen met een allergie of degenen die willen eten zonder schadelijke stoffen. Wanneer je wat eten over hebt kun je het in de vriezer bewaren in een schaal of bakje. Wanneer je het wilt gebruiken, haal je het de avond tevoren uit de vriezer en zet het in de koelkast. Opwarmen gaat heel gemakkelijk in de oven. Let er wel op dat je de schaal een half uurtje van te voren uit de koelkast haalt voordat het de oven ingaat om beschadigingen te voorkomen.

Door plotselinge grote temperatuurschommelingen kunnen scheuren ontstaan in de schalen. In de praktijk betekent dit dat de schaal uit elkaar scheurt of knapt. Dit is eenvoudig te voorkomen. Wanneer een glazen schaal uit de oven komt is het belangrijk om het niet op een koud oppervlak te zetten. Heb je een granieten keukenblad, zet de hete schaal hier dan niet direct op, maar zet hem op een pannenonderzetter of een houten plank. Is de schaal nog heet als het uit de oven komt, giet er dan géén koude vloeistof in. Wacht even tot de schaal is afgekoeld en giet er dan  water in.

Een glazen ovenschaal leeg verwarmen in de oven is geen probleem. Je kunt ook makkelijk een gerecht bereiden zonder vet of vocht. Zo gril je bijvoorbeeld probleemloos groenten in een ovenschaal zonder olie of ander vet.

Naast ovenschalen zijn er ook taartvormen van borosilicaatglas, denk aan een cakevorm, quichevorm of ronde taartvorm.

Afwassen en opbergen

Glazen ovenschalen mogen in de vaatwasser. Maar kunnen ook met de hand met warm water, een mild afwasmiddel en een doekje of eventueel sponsje schoongemaakt worden. Gebruik geen metalen schuursponsjes. Voor aangekoekte schalen laat je de schaal even weken in warm water met wat afwasmiddel.

En wat te doen als de schaal heel erg is aangebrand? Geen probleem. Giet warm water en een beetje afwasmiddel in de pan en laat een uurtje weken. Daarna gewoon afwassen met een sponsje en je zult zien dat het snel en makkelijk schoon te maken is.

Droog de schaal na het afwassen met een schone doek.