Granaatappel

 

 

Zie je ze ook wel eens liggen in de winkel, een ronde, rode granaatappel? En wil je die mooie exotische vrucht eigenlijk wel eens proberen? Maar laat je ze dan ligggen, omdat je eigenlijk niet weet wat je er mee moet doen? Hieronder lees je hoe je eenvoudig een granaatappel schilt en de pitjes eruit haalt, zonder alles onder te spetteren.

Granaatappelbomen groeien in een warm klimaat, onder andere rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten. Het seizoen voor deze vruchten is herfst en winter en ze worden in Nederland altijd geïmporteerd. De buitenkant van de granaatappel voelt een beetje stug en droog aan (leerachtig) en heeft een rode/oranje kleur. Wanneer een granaatappel er wat uitgedroogd uitziet met wat donkere vlekjes, kun je hem nog prima eten. De pitjes aan de binnenkant zijn dan nog wel goed. Wanneer het heel erg uitgedroogd is, kun je het beter laten liggen in de winkel. Aan de binnenkant zitten pitjes die lichtrood tot donkerrood van kleur zijn met een zaadje erin. Tussen de lagen zaadjes zitten dunne, witte vliesjes. De zaadjes eet je gewoon op, ze hebben een zoetzure, frisse smaak en zitten vol vezels en goede vetzuren.

Granaatappel zitten boordevol anti-oxidanten, vitamine C, A en K en kalium, magnesium en zink. Vooral het stofje polyphenol is goed voor de gezondheid, het draagt bij aan de preventie van kanker en hart-en vaatziekten. Het wordt niet voor niets een superfood genoemd. En belangrijk voor nikkelisten, het bevat weinig nikkel. Het is dan ook de hoogste tijd deze mooie vrucht op het menu te zetten.

Granaatappel schillen

Trek een schort aan of donkere, oude kleding. De spetters van een granaatappel zijn felrood van kleur en erg moeilijk uit kleding te wassen.

Maak met een scherp mesje 4 sneetjes in de vorm van een vierkant aan de bovenkant van de granaatappel.

Draai de granaatappel om en maak aan de onderkant 4 sneetjes in de vorm van een vierkant.

 

 

 

 

Draai de appel een kwartslag en snij nu van een hoek van de bovenkant in een rechte lijn naar een hoek van de onderkant. Doe hetzelfde bij de andere hoeken.

 

 

 

Zet je vingers aan beide zijden van een snee aan de bovenkant en duw voorzichtig de zijden uit elkaar. Zorg ervoor dat de opening niet naar je toe wijst, maar van je af. Zo voorkom je dat je spetters in je gezicht krijgt. Breek op deze manier ook de rest van de granaatappel voorzichtig open. Druk met je vingertoppen op de rand van de schil, niet op de pitjes (dit geeft gespetter).

Duw de schil een beetje bol, zodat de pitjes wat losser van elkaar komen te staan. Haal de vliesjes eruit en gooi ze weg. Hou de granaatappel boven een kommetje. Duw of rol voorzichtig met je duimen en/of vingers de pitjes los en laat ze in het kommetje vallen.

 

 

Wanneer alle pitjes eruit zijn is het tijd om te genieten van de overheerlijke granaatappel.