Griekse salade

 

Azuurblauwe zee en een stralende zon aan de blauwe hemel. Dat beeld zie je voor je wanneer je aan  Griekenland denkt. En het wordt nog mooier wanneer je jezelf ziet zitten in een gezellig restaurantje op een houten stoel met rieten zitting, aan een tafeltje met daarop een mooie salade met olijven en  feta, rustiek brood, een flesje olijfolie en een glas wijn en water er bij. Gelukkig hoef je niet te wachten tot je jaarlijkse zomervakantie om dit beeld te verwezenlijken.

Met deze simpele salade creëer je een griekse sfeer bij jou thuis. Je kunt deze salade als voorgerecht gebruiken of als bijgerecht. Wanneer je wat desembrood erbij serveert heb je een overheerlijke lunch om mee te nemen naar je werk of voor in de picknickmand. Laat de zomer maar beginnen!

Griekse salade met feta en olijven

Ingrediënten

  • veldsla
  • komkommer
  • radijs
  • feta
  • olijven (bij voorbeeld kalamata)
  • platte peterselie
  • olijfolie extra vergine
  • citroensap
  • snufje zout

Bereidingswijze

  1. Haal de worteltjes van de rozetjes veldsla. Was de veldsla en dep voorzichtig droog of gebruik een slacentrifuge om te drogen. Leg de blaadjes sla in een schaal of meteen op een bord.
  2. Was de komkommer, snij in de lengte doormidden en vervolgens in halve plakjes. Verdeel over de sla.
  3. Was de radijs en snij de onder- en bovenkant er af. Snij doormidden en verdeel over de sla.
  4. Was de peterselie en scheur de blaadjes los. Verdeel over de sla.
  5. Verdeel de olijven over de sla, of serveer apart in een schaaltje.
  6. Snij de feta in blokjes en verdeel over de sla.
  7. Pers een citroen uit en vang het sap op in een een schaaltje. Voeg voor elk deel citroensap twee delen olijfolie toe. Voeg een snufje zout toe en meng met een vork goed door elkaar tot een gladde emulsie ontstaat. Giet de vinaigrette over de salade.

 

Veldsla is een nikkelarme sla

Allergienoot

Veldsla is een van de weinige groene bladgroenten die weinig nikkel bevatten. Het zit vol vitamine C en E, carotenoide,  potassium en ijzer. Het kan zowel in salades worden verwerkt als gekookt worden in warme gerechten. Veldsla kan in de volle grond worden geoogst van september tot maart.

Feta is een kaas die niet vrij is van lactose. Tijdens het productieproces wordt echter een groot deel van de lactose verwijderd uit de kaas. Dit resulteert in een kaas die weinig lactose bevat. Vaak wordt fetakaas in kleine hoeveelheden gegeten, waardoor de totale hoeveelheid lactose die je binnenkrijgt beperkt blijft. Heb je een lichte lactose-intolerantie, dan kun je deze kaas uitproberen.