Groentebouillon herfst/winter

 

Alle kant-en-klaar producten zitten boordevol nikkel.  Dit betekent ook dat zowat alle soorten bouillon ingrediënten bevatten die een hoog nikkelgehalte hebben. Het gebruik van bouillon (uit pot, pak, zakjes, blokjes, poeders of welke vorm dan ook) is dan ook niet toegestaan in een nikkelarm dieet. Nu is bouillon wel iets wat je vaak nodig hebt in de keuken. Niet alleen voor het maken van soepen, maar ook voor sauzen en risotto heb je bouillon nodig. Het kan ook zonder, maar een risotto gemaakt met water is wat smakeloos vergeleken met een risotto bereidt met bouillon.

Het zelf maken van bouillon is wel iets wat je je aan moet wennen, zeker als je gewend bent een bouillonblokje uit de kast te pakken wanneer je het nodig hebt. Net als met de meeste gerechten die je zelf maakt, is vooruitplannen wel een must. Vaak maak ik een grote pan bouillon en bewaar ik wat ik die dag niet nodig heb in de vriezer. Zo heb ik altijd een kant-en-klaar bouillon binnen handbereik.

Ik heb wel één kant-en-klare biologische kippenbouillon (in glazen pot) gevonden met een redelijk laag nikkelgehalte, maar het is helaas geen optie om die elke keer te gebruiken.  Ik wil niet elke keer kippenbouillon gebruiken in elk gerecht, ook een vegetarische bouillon is prima te gebruiken in de meeste gerechten. Bovendien is een zelfgemaakte bouillon stukken goedkoper en erg makkelijk te maken.

Verse ingrediënten voor een smakelijke bouillon

Ingrediënten (voor 3 porties bouillon voor 4 personen)

  • 2 lt water
  • ½ spitskool
  • 1 raap
  • 2 winterpeen
  • 1 grote ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 laurierblad
  • Paar gedroogde canterellen
  • ½ tl kurkuma
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Stop alle ingrediënten in een grote pan en laat minimaal 1 uur zachtjes koken (peper en zout pas toevoegen wanneer het water kookt).
  2. Schep de losse ingrediënten er uit, zodat je een heldere bouillon over houdt.

 

Nikkelnoot

Spitskool heeft een redelijk hoog nikkelgehalte. Ik gebruik het toch in dit recept in een matige hoeveelheid vanwege het hoge vitamine C-gehalte. Zeker in de winter is vitamine C hard nodig. Canterellen bevatten relatief veel ijzer (3.4 mg ijzer/100 gr). De vitamine C zorgt ervoor dat de ijzer in de bouillon goed wordt opgenomen door het lichaam.

Het maken van bouillon is niet beperkt tot de ingrediënten die ik hierboven heb gebruikt. Je kunt in principe elke groentensoort gebruiken, zolang het maar is toegestaan in een nikkelarm dieet. De ui, wortel en bleekselderij zijn wel een basis om mee te beginnen. Verder kun je eindeloos variëren, met bijvoorbeeld venkel, venkelknol, pastinaak, pompoen etc. Probeer voor jezelf een mix van groenten te bedenken waar je niet op reageert, wat lekker smaakt in jouw gerechten en uiteraard van het seizoen. Ga aan de slag en creëer je eigen bouillon!