Groenten grillen op de barbecue

 

Wanneer de barbecue wordt aangestoken, gaat bij menigeen de koelkast open en komen schalen vol vlees tevoorschijn. Als je geluk hebt zit er ook een stukje paprika en ui tussen de stukjes vlees op de spies, maar dat is dan ook het maximale aan groenten dat je vaak op een barbecue vindt. En dat is helemaal niet nodig. Het is heerlijk om groenten te grillen op de barbecue en ook erg makkelijk. Een uitgebalanceerde maaltijd is belangrijk om gezond te blijven en een barbecuemaaltijd bestaande uit een stukje vlees of vis en veel groenten kun je meerdere keren per week eten.

Gegrilde paprika, courgette en champignons

Benodigdheden

 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 1 bakje champignons

Voor de dressing

 • olijfolie
 • een paar takjes platte peterselie
 • zout en chilipeper

 

Groenten en dorade op de barbecue

Bereidingswijze

 1. Was de groenten en snij de groenten in zo groot mogelijke stukken. Dit maakt het keren van de groenten makkelijker. Snij plakken van ongeveer 1 cm dikte van de aubergine en courgette.
 2. Snij de champignons door de helft en rijg ze aan een spies.
 3. Maak de dressing door alle ingrediënten met een staafmixer tot een fijne saus te mengen.

  Snel nikkelvrij sausje voor de gegrilde groenten
 4. Gril alles op de barbecue. Hou er rekening mee dat courgette sneller klaar is dan aubergine en paprika.
 5. Leg alle groenten op een schaal, giet wat dressing er over of serveer de dressing er apart bij.

 

 

Allergienoot

Gesneden plakken groenten kunnen nog wel eens lastig zijn om klaar te maken op de barbecue. Omdat ze zo dun zijn kunnen ze makkelijk tussen de spijlen van de gril zakken. Er zijn ook speciale grillroosters verkrijgbaar die geschikt zijn om groenten op te grillen. Dit zijn vaak rechthoekige bakplaten van RVS met ronde uitsparingen in de plaat. De groenten komen zo in direct contact met de hitte van de kolen en krijgen zo ook de typische grillsmaak van de barbecue, zonder dat een deel van de groenten tussen de kolen verdwijnt. Het nadeel is dat deze bakplaten nikkel bevatten. Er zijn ook grillplaten met anti-aanbaklaag verkrijgbaar, maar deze geven nóg meer gifstoffen af (naast de nikkel) dat RVS de voorkeur heeft.

Heb je groenten over? Snij deze in wat kleinere stukken en bewaar in de koelkast. Gebruik het de volgende dag in bijvoorbeeld een pastasalade, in de soep of op een broodje.

Dit recept is nikkelarm en vrij van lactose, gluten, soja en noten.