Herbruikbare vloerdoekjes

Schoonmaken is niet mijn favoriete klusje. Met een Swiffer is het een stuk makkelijker om je huis schoon en stofvrij te maken. Even door het huis “Swifferen”, doekje weggooien en klaar. Maar één doekje is niet genoeg voor het hele huis, dus voor je het weet kun je weer een nieuw pakje doekjes kopen. Door het jaar heen lopen zo de kosten behoorlijk op, vooral wanneer je merkdoekjes koopt. Maar ook goedkope doekjes kosten geld en zelfs dáár kun je op besparen. Maar besparing is niet de enige reden om over te stappen op een alternatief voor Swifferdoekjes.

Herbruikbare vloerdoekjes in vrolijke kleuren

Na elke poetsbeurt een paar Swifferdoekjes weggooien is slecht voor het milieu. De doekjes zijn immers niet of moeilijk afbreekbaar en blijven nog jarenlang rondzwerven nadat je het hebt weggegooid. Een simpel alternatief is een doekje waar je nèt zo goed mee schoonmaakt en dat je jarenlang kunt blijven gebruiken.

Gezonde schoonmaakdoekjes

Een andere reden om over te stappen op herbruikbare doekjes is je gezondheid. Met natte Swifferdoekjes kun je je vloer niet alleen stofvrij maken, maar “dweil” je meteen de vloer. Helaas zitten er allerlei chemische stoffen in deze doekjes die terechtkomen op je vloer en in de lucht die je inademt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze doekjes allergische reacties kunnen veroorzaken, zoals branderige ogen en irritaties van de luchtwegen. Wanneer een nat doekje of de vloeistof in aanraking komt met de huid kan deze reageren met een allergische reactie, zoals een branderig gevoel, uitslag en eczeem. Je wilt natuurlijk niet dat je kleine kinderen die op de vloer spelen in aanraking komen met deze stoffen.

Microfiber

Overstappen op herbruikbare Swifferdoekjes is zó simpel dat je denkt, “waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht”? Koop simpelweg een stapel microfiber doekjes, het liefst van ongeveer dezelfde maat als de Swiffer doekjes en klaar! Zo simpel is het.

Wanneer je gewend bent om je vloer met natte doekjes schoon te maken, gebruik ook dán microfiber doekjes. Als vloeistof voor de doekjes gebruik je een mengsel van uitsluitend natuurlijke stoffen.

Zo maak je natuurlijke vloeistof voor vloerdoekjes:

  • 1 kopje natuurazijn
  • 1 kopje water
  • 3 druppels afwasmiddel

Meng alles door elkaar en maak je vloerdoekje hiermee nat. Wil je geen natte handen, giet de oplossing dan in een lege spuitfles en spray de vloeistof op het doekje. Zo kun je ook handig het doekje opnieuw bevochtigen wanneer het nodig is.

Wil je graag een geurtje, voeg dan 3 druppels etherische olie toe aan de vloeistof. Controleer wel even op een klein stukje vloer hoe je vloer reageert op de olie, voordat je de hele vloer ermee volsmeert.

Erg in mijn nopjes met deze doekjes

Ik gebruik geen essentiële olie om de vloeren in mijn huis schoon te maken. In het begin vond ik het wel lekker ruiken, maar uiteindelijk is het alleen maar de geur die je er aan herinnert dat het schoon is. Essentiële olie heeft geen enkele functie bij het schoonmaken van de vloer zelf, daar zorgen azijn en afwasmiddel voor. Nu vind ik het júist fijn wanneer er geen extra geurtjes in huis hangen. Schoon is schoon, ook zonder geur.

De praktijk

De grote vraag is natuurlijk óf het werkt. Wanneer ik een kamer heb doorlopen met de Swiffer blijft er behoorlijk wat stof aan het doekje plakken. Wanneer ik een microfiber doekje gebruik, zit er méér stof op het doekje dan met een Swiffer doekje. En het lijkt er zélfs op dat het iets langer duurt voordat het stof weer zichtbaar is in de kamer en ik de Swiffer weer moet pakken. Hoe dan ook, ik ben zeer tevreden met de switch naar microfiber doekjes.

Microfiber vloerdoekjes zijn herbruikbaar, dus je moet er wel wat mee doen nadat de vloeren zijn schoongeveegd. Wanneer er veel stof aan het doekje zit, haal je dat er af en gooit het in de prullenbak. De doekjes zelf gooi je in de was, zodat het gewassen kan worden met de rest van de was. Zo heb je járenlang plezier van één en hetzelfde doekje.

Schadelijke stoffen

Zoals ik hierboven al zei bevatten natte Swiffer doekjes chemische stoffen. Zo bevatten de doekjes met citroengeur methylisothiazolinone en methylchloroisothiazolinone. Dit zijn chemische conserveermiddelen en middelen die werken tegen bacteriën en schimmels. Uit onderzoek¹ is gebleken dat deze stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid. Methylisothiazolinone is een bekend contactallergeen, maar verzoorzaakt ook allergische reacties van de luchtwegen door inademing. Daarnaast is gebleken dat het een schadelijk effect heeft op organen en zélfs het zenuwstelsel. Dan zit er óók nog eens synthetische parfums in de doekjes die zorgen voor irritaties en allergische reacties. Genoeg redenen dus om over te stappen op microfiber vloerdoekjes.

 

¹           Campaign for Safe Cosmetics (2016). Methylisothiazolinone and methylchloroisothiazolinone: http://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/methylisothiazolinone/ January 23, 2017.

en EWG’s Skin Deep Cosmetics Database (2007-2016). Methylisothiazolinone. https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/703935/METHYLISOTHIAZOLINONE/ December 20, 2016.