Ice tea

 

Wanneer het zomer is, is het de hoogste tijd om ice tea te drinken. Dit heerlijke, verfrissende drankje past helemaal bij de warme, zomerse dagen. Wanneer je een allergie of intolerantie hebt, kan het zijn dat je de kant en klare ice tea niet kunt drinken. Of misschien wil je geen onnatuurlijke toevoegingen drinken. Ice tea uit de winkel zit namelijk vol met consserveringsmiddelen, onnatuurlijke smaak en kleurstoffen. Zelfgemaakte ice tea is heerlijk en zo weet je precies wat er in jouw drankje zit en kun je het zoet maken op de manier die jij wilt.

Ice tea is een drankje wat je heel makkelijk zelf kunt maken. Je maakt eenvoudig een liter ice tea voor jezelf,of maakt een paar liter klaar en bewaart het in de koelkast voor het hele gezin, of voor een zomers feestje bij jou in de tuin of op je balkon

Zelfgemaakte ice tea met brandnetelthee en citroen

Ingredienten voor ongeveer 1 liter
1,1 liter water
3 theezakjes (bijvoorbeeld brandnetelthee of rooibos) of 3 el losse theeblaadjes
2 tot 3 el suiker (ongeraffineerd)
Sap van een halve citroen (bijvoorkeur biologisch)

Bereidingswijze
1. Breng het water in een pan aan de kook.
2. Voeg de suiker toe wanneer het water kookt en laat even goed koken. Roer een paar keer door het water om de suiker makkerlijker te laten oplossen.
3. Zet het vuur uit en hang de theezakjes in het water.
4. Haal na 10 minuten de zakjes er uit (of zeef de theeblaadjes eruit) en knijp de zakjes uit boven de pan.
5. Laat afkoelen.
6. Voeg het citroensap toe wanneer de thee helemaal is afgekoeld.
7. Giet in een kan en sluit af met en dop of huishoudfolie. Zet in de koelkast tot het klaar is voor gebruik.
8. Wanneer je de ice tea serveert kun je een paar schijfjes citroen in de kan of in elk glas stoppen. Doe dit alleen wanneer de citroen biologisch is.

Allergienoot
Wanneer je last hebt van nikkelallergie, kun je de kant en klare ice tea uit de supermarkt, of op een terrasje niet drinken. Om te beginnen heeft thee een hoog nikkelgehalte waardoor het niet past in een nikkelarm dieet. Verder zijn de overige ingredienten ook een bron van nikkel. Vooral wanneer er op de verpakking staat dat er weinig of geen suiker in zit, zit er vaak een synthetische suikervervanger in, wat een hoog nikkelgehalte heeft. Wanneer het dan ook nog in een blikje wordt verkocht is het drankje helemaal uit den boze.

Als basis voor de ice tea,is het beter geen thee te nemen waneer je een nikkelintolerantie hebt. Kies liever een andere variant. Je kunt een kruidenthee nemen, zoals brandnetelthee. Ook rooibos is een prima vervanger van thee.