Ijs uit de ijssalon

Wanneer de temperaturen stijgen is het weer tijd voor ijs. Een heerlijk ijsje op een warme dag is verrukkelijk. Maar als nikkelist kun je niet zomaar alle ijs eten. Ook bij het kiezen van een ijsje moet je letten op nikkel. Er zijn een aantal dingen die je beter kunt vermijden. Gelukkig blijft er nog genoeg over om wel lekker van te genieten.

Ambachtelijk bereid Italiaans ijs

Hoorntje of bakje?

De eerste vraag die je in een ijssalon moet beantwoorden is waar je je ijs in wilt hebben. Dat is een makkie, dat is altijd een bakje. Een hoorntje is namelijk altijd industriëel bereid en bevat altijd nikkelrijke ingrediënten. Wanener je een bakje neemt, vermijd je op een makkelijke manier een teveel aan nikkel.

Wat het ijs zelf betreft is de basisregel niet verrassend; zorg voor puur ijs. Dat wil zeggen, ijs zonder onnatuurlijke toevoegingen en ook onnodige toevoegingen. Op veel plekken zie je Italiaanse of ambachtelijke ijssalons. Een goede ijssalon onderscheidt zich van anderen door alle ijs vers te maken van verse ingrediënten. Vaak genoeg kom je ijssalaons tegen die met grote letters reclame maken dat alles vers en ambachtelijk in huis wordt bereid, maar zie je door de deur die openstaat naar de keuken grote zakken en plastic emmers staan met kant-en-klare grondstoffen. Wanneer je twijfelt, leg uit dat je een voedselintolerantie hebt en vraag naar de ingrediëntenlijst. Wanneer je een lange lijst krijgt voorgeschotelt weet je zeker dat het ijs óf op een andere locatie industriëel is bereid of dat gebruik is gemaakt van kant-en-klaar “grondstoffen”.  Kan niemand je de exacte ingrediëntenlijst laten zien? Vraag dan of je een klein hapje mag proeven. Met een beetje oefening heb je zo in de gaten of het ijs gemaakt is van pure ingrediënten of dat het gemaakt is van onnnatuurlijke toevoegingen

Roomijs en sorbetijs

Roomijs wordt gemaakt op basis van room en/of melk, eidooiers en suiker. Verder wordt het op smaak gemaakt met bijvoorbeeld vers fruit. Wanneer een ijssoort chemische toevoegingen heeft, laat het altijd een chemische nasmaak achter.

In roomijs zit uiteraard melk en dus ook lactose. Soms wordt er ook nog melkpoeder aan het ijs toegevoegd. In dat geval is het lactosegehalte nog hoger dan wanneer er alleen melk of room in zit. Hou hier rekening mee als je een lactose-intolerantie hebt.

Sorbetijs is gemaakt op basis van water en suiker. Sorbetijs is geschikt voor zowel nikkelintolerantie als melkintolerantie.

Melkvrij en lactosevrij

Soms zie je een bordje staan waarop staat geschreven dat een ijssoort melkvrij of lactosevrij is. Vraag dan altijd wat er wél in zit. Wanneer de basis sorbet is (water en suiker), is het een nikkelvrije basis. Wanneer het echter op basis van een melkvervanger is, zoals soyamelk of amandelmelk, dan is het ijs nikkelrijk.

Ook wanneer er staat glutenvrij, let dan goed op. Vaak bevat een glutenvrij product heel veel nikkel. Vraag naar de ingrediënten om er zeker van te zijn dat er weinig nikkel in zit.

Suikervrij

Wanneer ijs suikervrij is, vraag dan altijd wat er dan in zit om het zoet te maken. Elk ijs wordt gezoet, of het nu suiker is of iets anders. Suikervrij ijs wordt vaak gezoet met onnatuurlijke zoetmakers. Dit is vaak nikkelrijk en kun je beter niet nemen. Ook populaire natuurlijke zoetmakers, zoals dadelsiroop of rijstsiroop hebben een hoger nikkelgehalte dan gewone suiker.

Wil je toch een beetje op je lijn letten? Neem dan één bolletje, in plaats van meerdere en ga gewoon wat minder vaak naar de ijssalon. En neem een bakje in plaats van een hoorntje (als je dat nog niet had gedaan).

Coupe met aardbei-, citroen- en mangoijs

Extra’s

Soms krijg je nog wat extra’s op je ijsje of ijscoupe. Sla dit natuurlijk af. Koekjes, chocoladesprinkles en hazelnootkrokantjes zijn gegarandeerd nikkelrijk. Wil je graag slagroom? Neem deze dan alleen wanneer het verse slagroom is. Slagroom uit een spuitbus heeft teveel onnatuurlijke, nikkelrijke ingrediënten.

Wanneer je een ijscoupe bestelt, let er dan op dat je van tevoren goed aangeeft dat je geen extra’s wilt. Ijscoupes worden vaak versierd met extra’s. Een extra wafeltje kun je er nog wel afhalen, maar een siroop, fruit op siroop of sprinkles zijn lastiger om er af te halen. Heb je een goede ijssalon gevonden? Vraag dan of ze er wat extra vers fruit op willen doen. Een verse aardbei heeft beduidend minder nikkel dan een fruitcocktail op siroop en zo heb je toch nog een mooi versierde en smakelijke ijscoupe.

Smaken

Van sommige smaken ijs weet je al dat het boordevol nikkel zit. Dit zijn de te vermijden smaken;

  • Chocolade
  • Straciatella
  • Hazelnoot en praline
  • Pistache
  • Frambozen
  • Ananas
  • Tropisch fruit
  • Bosvruchten
  • Abrikozen
  • Amandelen
  • Drop of zoethout
  • Perzik (gemaakt van perzik uit blik)
  • Nougat of nougatine
  • Peren
  • Rozijnen
  • Tiramisu
  • Malaga
  • Koekjesijs
  • Walnoot

Nikkelarme smaken, bijvoobeeld op basis van nikkelarm fruit, passen natuurlijk wel in een nikkelarm dieet. Denk aan;

Sorbetmeloenijs van een Italiaanse gelateria
  • Vanille
  • Citroen
  • Sinaasappel en mandarijn
  • Limoen
  • Aardbei
  • Blauwe bes
  • Watermeloen en meloen
  • Granaatappel
  • Mango
  • Banaan
  • Appel
  • Yoghurt
  • Bramen
  • Druif
  • Kersen
  • Perzik (alleen verse perzik, niet van perzik uit blik)

Fris de zomer door

Het is niet altijd makkelijk om onbezorgd een lekker ijsje te eten. Op plekken waar ik vaker kom heb ik inmiddels een aantal gelateria’s gevonden waar ik met een gerust hart ijs kan eten. Het lastigste is wanneer ik een dagje weg ben en op een voor mij onbekende plek een ijsje wil. Zo heb ik wel eens getwijfeld of het ijs wel echt ambachtelijk was. De kaartjes die in de bakken ijs stonden waren voorgeprint en leken van een fabriek te komen. En inderdaad, nadat ik een beetje van het ijs heb geproefd heb ik besloten niets te nemen. Een andere keer waren we in een zeer drukke ijssalon, wederom werd het ijs ambachtelijk bereid, maar ik had mijn twijfels. Toch heb ik een bolletje vanille-ijs besteld. Na twee hapjes heb ik het echter weggegooid. Het ijs was zo overduidelijk industriëel bereid dat ik het niet wilde riskeren. Waarom zou ik een paar weken klachten oproepen voor het eten van een ijsje dat niet eens lekker is?

Wanneer ik dan in een echt goede ijssalon kom geniet ik extra.  In deze ijssalons is vaak genoeg keuze voor mij en kan ik zelfs met een gerust hart een ijscoupe bestellen.

Ik wens jullie allemaal een mooie zomer!