Informatie nikkelallergie voor horecapersoneel

Deze informatie is bedoeld voor koks, bediening, catering en ander horecapersoneel dat zich bezig houdt met de bereiding van voedsel.

Mensen die allergisch zijn voor nikkel in voeding, moeten zoveel mogelijk nikkel uit voeding vermijden. Nikkel zit overal in, zelfs in kraanwater. Het is geen ingrediënt, je zult het dan ook niet tegenkomen in de ingrediëntenlijst van een product. Sommige producten hebben een erg hoog nikkelgehalte en moeten altijd vermeden worden. Andere producten kunnen met mate gegeten worden. Hieronder leest u wat in welke categorie valt.

Bereid alles zo puur mogelijk, dus zonder kant-en-klare kruidenmixen en marinades. Liever te basic dan teveel toegevoegde smaak met nikkel.

  • Gebruik geen kant-en-klaar-producten.
  • Kook bij voorkeur in glas, gietijzer, emaille of stalen pannen. RVS kan ook. Vermijd aluminium(folie).
  • Niets in de frituur!
  • Niets uit blik.
Gebruiken: laag nikkelgehalte

Groenten/Fruit: aardbei, andijvie, appel, aubergine, banaan, bieten, blauwe bessen, bleekselderij, bloemkool, bramen, broccoli, citrusvruchten, chinese kool, courgette, cranberry, druiven, granaatappel, ijsbergsla, kaki, kersen, kiwi, komkommer, knolselderij, meloen, nectarine, paddestoelen, paksoi, papaja, paprika, pastinaak, perzik, pompoen, raapstelen, rabarber, radicchiosla, radijs, rettich, rode bessen, rode kool, rucola, snijbiet, sperziebonen, spruitjes, venkel, veldsla, watermeloen, witte kool, witlof, wortel

Eiwitten/zuivelAlles puur: eieren, gevogelte, kaas, melk, vlees (m.u.v. paar soorten), room (vers), roomboter (vers), rosbief, verse worst, vis (m.u.v paar soorten)

Koolhydraten: aardappel vers (zonder schil, gewoon en zoet), kastanjebloem, rogge, witte couscous, witte pasta, witte rijst, witte speltbloem, witte tarwebloem

Diversen: azijn, balsamicoazijn (niet crème), bouillon (vers, van toegestane producten), chilipeper, druivenpitolie, gember, honing, jam (biologisch, van toegestaan fruit), knoflook, kruiden (vers en gedroogd), laurier, natriumbicarbonaat, olijfolie (niet-geraffineerd), peper, rijstolie (niet-geraffineerd), specerijen, suiker, verse gist, wijnsteen, wijnsteenbakpoeder, zout, zuurdesem (vers)

Dranken: bier, koffie (vers, filter), kruidenthee, mousserende wijn, muntthee (vers), rooibosthee, vruchtensappen (puur, van toegestane fruitsoorten), water, witte wijn

Gebruiken in kleine hoeveelheden: middenhoog nikkelgehalte

Groenten/Fruit: abrikozen, asperges, frambozen, mango, meiraap, mierikswortel, koolrabi, peer, prei (witte deel), pruimen, ui, zwarte bessen

Eiwitten: ansjovis, vleeswaren (bijv. rauwe ham, salami etc)

Koolhydraten: licht-volkoren producten

Diversen: agar-agar, gelatine, pectine, pijnboompitten, zonnebloemolie

Vermijden: hoog nikkelgehalte

Groenten/fruit: ananas, avocado, boerenkool, erwten, gedroogd fruit, moerbei, noten (alle), peulvruchten (alle), pitten (alle), spinazie, sla (meeste soorten), tomaat, vijgen, zaden  (alle, bv sesamzaad)

Eiwitten: bewerkte vis, bewerkt vlees (bv fabrieksworst), orgaanvlees, haring, leverworst, makreel, mosselen, oesters, paling, schaal- en schelpdieren, weekdieren, soja, soja-producten (bv tofu), industrieel bewerkte zuivel

Koolhydraten: boekweit, gerst, gierst, haver(mout), teff, quinoa, volkorenproducten

Diversenalles in blik, cacao, chocolade, chemische zoetstoffen, drop en zoethout, geconcentreerde tomaat (tomatenpuree, passata, ketchup), gefrituurd voedsel, gist (gedroogd of chemisch), industrieel bewerkt voedsel, johannesbroodpitmeel, kant-en-klaar-bouillon (blokje, poeder etc), kant-en-klare sauzen, kant-en-klare soepen, kant-en-klare glutenvrije producten, light-producten, margarine, plantaardige olie (m.u.v. zie hierboven)

Drankenalles in blik, amaretto, light-drankjes, koffie uit capsules, oploskoffie, rode wijn, thee (groen en zwart), likeur van noten, drop etc.