
Eerder schreef ik al over hoe shampoo de hoofdhuid kan irriteren en jeuk kan veroorzaken. Als je allergisch voor nikkel bent, kan een shampoo met nikkelrijke ingrediënten leiden tot irritatie van de hoofdhuid. Het gebruik van een shampoo die is getest op nikkel is dan een goede start voor een gezonde hoofdhuid. Helaas is daarmee het probleem van een droge hoofdhuid nog niet altijd opgelost. Een allergie komt vaak niet alleen en de kans is dan ook groot dat er nog meer ingrediënten in shampoo zitten die jeuk kunnen veroorzaken.
Ook als je niet allergisch bent voor nikkel, kunnen er ingrediënten in shampoo zitten die een irriterende uitwerking werken. Dat kan een contactallergie zijn of overgevoeligheid voor een bepaald stofje. Er zijn een aantal ingrediënten die veel worden gebruikt in shampoos en conditioners, waarvan bekend is dat deze irritaties kunnen geven.
Sulfaat
Om te beginnen sulfaat. Dit ingrediënt heeft een reinigende werking en zorgt ervoor dat het haar schoon wordt. Het zorgt ook voor de schuimende werking van shampoo. Sulfaten zijn er in verschillende gradaties, sommige zijn agressiever dan anderen. Een sterk sulfaat reinigt de hoofdhuid zó sterk, dat het natuurlijke olielaagje op de hoofdhuid oplost. Hierdoor droogt de hoofdhuid uit. Dit zal vooral het geval zijn bij mensen met een gevoelige huid, zoals mensen met een allergie. Daarnaast kunnen sulfaten ook de haargroei verstoren en kunnen leiden tot droog en beschadigd haar.
De meest agressieve sulfaten zijn Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES) en Ammonium Laureth Sulfate. Dan is er nog Sodium Coco-Sulfate (SCS), een zeer mild sulfaat. Sodium Coco-Sulfate komt ook voor in sulfaatvrije shampoos. Ook al is het zeer mild, het kan tóch zijn dat het te sterk is voor sommigen. Bij een zeer sterke gevoeligheid voor sulfaten is het een goed idee om helemaal sulfaatvrij te gaan.
Propylene Glycol
Propylene Glycol is een alcohol en wordt veel gebruikt in shampoos en conditioners. Het kan echter allergische reacties en irritaties geven aan de hoofdhuid, zoals droge huid, branderig gevoel en huidschilfers. Regelmatig gebruik kan ook droog en breekbaar verzoorzaken.
Andere namen voor propylene glycol zijn Methyl Glycol, Propane- e,2- Diol, 1,2 Propanediol, 1,2 Dihydroxypropane, 2 Hydroxypropyl, Trimethyl Glycol. Het vermijden van dit ingrediënt is lastig, omdat het in erg veel producten zit.
Paraphenylenediamine
Ook wel bekend als P-Phynylendiamine of PPD, is een chemisch stofje dat veel wordt gebruikt in haarverf. Het staat ook bekend als een allergeen en kan o.a. irritaties en eczeem geven, vaak bij de haarlijn, ogen en oren.
Parfum
Parfum of geur (fragrance) kan irritaties veroorzaken op de huid. Contactallergie voor geur of parfum is de meest voorkomende type huidallergie veroorzaakt door cosmetische producten. Hoewel het minder vaak voorkomt op de hoofdhuid dan ergens anders op de huid, kan het nog steeds overgevoelige reacties teweegbrengen. Dat kan bij zowel chemische als natuurlijke parfum. Sommige producten hebben het label ‘parfumvrij’, maar bevatten wel natuurlijke parfum, zoals essentiële oliën. Ook van deze is bekend dat ze irritaties kunnen geven.
Betaïne
Ten slot nog het ingrediënt Cocamidopropyl betaïne. Dit synthetische stofje wordt gemaakt van kokos en wordt gebruikt om producten te laten schuimen. Een overgevoeligheid voor dit stofje zorgt o.a. voor jeuk en uitslag. Coco- betaïne is een wat natuurlijker vorm van betaïne en wordt gebruikt in natuurlijke producten. Coco-betaïne kan echter vaker overgevoelige reacties geven dan de niet-natuurlijke variant.
Testperiode
Het is weer een hele lijst met mogelijke eczeem / allergie triggers. Ontzettend onhandig natuurlijk als je er last van hebt. Van de andere kant, kun je (nagenoeg) eczeemvrij door het leven gaan door erachter te komen wat jouw triggers zijn en die te vermijden. Zo ook voor mij. De vraag is of ik niet goed reageer op één van bovenstaande stoffen, of dat er meerdere zijn. Dat ga ik de komende tijd uittesten. Wanneer er eenmaal eczeem op je hoofdhuid zit door het gebruik van een irriterend ingrediënt, zal het een paar weken duren voordat dat weg is. Het vermijden van het allergeen zal dan ook niet meteen verlichting geven. Het zal een paar maanden duren voordat ik de oplossing heb gevonden, maar er is geen betere tijd om te beginnen dan nu.
You must be logged in to post a comment.